IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подписа втори договор за достъп до потенциална COVID-ваксина

Държави членки ще могат да закупят до 300 милиона дози от ваксината, разработена от Sanofi-GSK

16:41 | 18.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Днес влиза в сила вторият договор с фармацевтично дружество за доставки на ваксина срещу COVID-19 след официалното му подписване между Sanofi-GSK и Европейската комисия.

Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС да закупят до 300 милиона дози от ваксината, разработена от Sanofi-GSK. Освен това държавите ще могат да дарят определен брой дози на страните с по-ниски и средни доходи.

Европейската комисия (ЕК) постигна първо споразумение с фармацевтичната компания AstraZeneca за закупуване на потенциална ваксина срещу Cоvid-19, както и за даряване на държави с по-ниски и средни доходи или за пренасочване към други европейски държави.

Sanofi и GSK ще се стремят своевременно да предоставят значителна част от своите доставки на ваксини чрез сътрудничество с механизма за глобален достъп до ваксини за COVID-19 (COVAX) - свързания с ваксините стълб на ускорителя за достъп до инструменти за борба с COVID-19 за държавите с по-ниски и средни доходи, съобщават от пресцентъра на ЕК. 

Комисията продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини (Johnson & JohnsonCureVacModerna и BioNTech), с които приключи проучвателните разговори.

От пресслужбата на ЕК съобщават още, че ЕС предоставя финансова подкрепа на 18 държави членки и на Обединеното кралство за транспортирането на основни медицински изделия в Европа. Подкрепата е в размер на 150 млн. евро и се предоставя чрез Инструмента за спешна подкрепа. Този инструмент позволи на ЕС да финансира превоза на товари между април и септември 2020 г., в това число на животоспасяващо лично защитно оборудване, лекарства и медицинско оборудване.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Щеше ми се да видя коментари под тази статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още