IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ с остра реакция на европейския план за въвеждане на бартер с Иран

Aмериканският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че САЩ няма да позволят санкциите да бъдат заобиколени от Европа или от който и да било друг

14:02 | 26.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съединените щати реагираха остро на европейския план за въвеждане на механизъм за бартер с Иран, целящ да бъдат заобиколени американските санкции, отправяйки заплахи към всички, които се присъединят към системата, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Няма да позволим нашите санкции да бъдат заобикаляни от Европа или от който и да било друг", предупреди американският държавен секретар Майк Помпейо. Той цитира изрично системата SWIFT, контролираща международните банкови трансакции, предупреждавайки да не се допуска сътрудничество с "централната банка на тероризма", по думите му. 

В понеделник вечерта ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини обяви създаването на "инструмент със специално предназначение" (Special purpose vehicle - SPV), който ще функционира като търговска борса, за да може Иран да продължи да продава петрол.

"Това ще бъде един вид компенсаторна камара. Когато се внася петрол от Иран, парите ще се изплащат в SPV. Ако след това някоя европейска компания продаде машина на Иран, плащането ще се извърши чрез този фонд", обясни европейски дипломатически източник.

Майк Помпейо обеща да следи внимателно нещата, като иронично отбеляза, че "засега такъв инструмент не съществува и дори не е обявен срок за създаването му".

"Европейският съюз го бива много в реториката, но е слаб по практическата работа", подчерта той.

Международното ядрено споразумение за Иран от 2015 година има за цел да се попречи на Техеран да се сдобие с атомна бомба, но в същото време да позволи на страната да излезе от икономическата изолация чрез отмяната на санкциите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче оттегли страната си от споразумението през май и възстанови поредица санкции с тежки последици за иранската икономика и чуждестранните компании, търгуващи с Иран, ако се разплащат с долари или имат дейности в Съединените щати.

На 4 ноември ще влезе в сила нова поредица санкции срещу износа на ирански петрол и банковите операции с Иран, който де факто ще се окаже изключен от международните финансови трансфери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
опааа
преди 5 години
...до скоро ,че америка ти е сърдита, беше равносилно на гибел. Времената вече са други и да благодарим на Бог и разума в политиката на Китай и Русия. ...а за америка? ....или хубаво или нищо, защото е пътник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още