IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия съобщи за нова, но успешно отбита ракетна атака

От Пентагона твърдят, че нямат информация за американска военна активност, а Израел отказа да коментира атаката

07:49 | 17.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една от поразените цели след атаката от 14 апри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от поразените цели след атаката от 14 апри. Снимка: Ройтерс

Сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила ракети на военно-въздушната база "Шайрат" при град Хомс – там, където бяха две от целите, ударени от САЩ, Великобритания и Франция. Информацията е на Сирийската държавна телевизия и е цитирана от Ройтерс. В съобщението не се казва кой може да е нанесъл ударът.

Според новинарския сайт "Ал Масдар" ударът е бил нанесен от израелските военновъздушни сили от въздушното пространство на Ливан.

Правителствената телевизия "Ал Ихбария" съобщава, че сирийските военновъздушни сили са унищожили девет ракети над базата „Шайрат“, допълва агенцията.

От Пентагона твърдят, че нямат информация за американска военна активност след съобщенията на сирийската телевизия за атака срещу базата в провинция Хомс, допълва Ройтерс. 

"Няма американска военна активност в този район по това време", каза Ерик Пахон, говорител на Пентагона, цитиран от БТА. "Не разполагаме с допълнителни сведения, които да съобщим", допълни той. Армията на Израел пък отказа да коментира атаката, като обви, че не разполага с информация за какъвто и да е удар по база база "Шайрат". Това заяви пред ТАСС представител на военната пресслужба. 

Същевременно медийното звено на проиранското движение „Хизбула“ съобщи, че днес сирийските противовъздушни сили са прехванали и три ракети, насочени към военното летище „Думаир“, североизточно от Дамаск, предаде Ройтерс.

По-рано днес сирийската държавна телевизия не съобщи нищо за удар по „Думаир“, когато съобщаваше за ракетна атака по база „Шайрат“ в Хомс.

Investor.bg припомня, че сутринта на 14 април САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, започнаха военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 Целите в град Хомс бяха две - складът за химическо оръжие Хим Шиншар, който е разположен западно от Хомс и бункерът за химическо оръжие Хим Шиншар, който се намира на около 7 километра от склада.

Очаква се утре следователите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да пристигнат в сирийския град Дума, за да разследват предполагаемата химическа атака, извършена там на 7 април, предадоха световните агенции. Това съобщи началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов на пресконференция в посолството на Русия в Хага късно снощи. Той обясни, че пътищата, водещи към Дума, трябва да бъдат разминирани и тогава експертите ще могат да влязат в града.

САЩ обвиниха Русия, че блокира достъпа на инспекторите от ОЗХО до мястото на предполагаемата химическа атака в Дума и казаха, че руснаците или сирийците може да са подправили доказателствата на място, припомня Ройтерс.

Същевременно вчера говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик съобщи, че е приключила евакуацията на хора от Дума, предаде ТАСС. Последната група от 3 800 сирийци, евакуирани от Дума в Източна Гута, е пристигнала в Алепо, каза Дюжарик. Той уточни, че около 63 000 души, основно цивилни, са били евакуирани в последните седмици в Северозападна Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
" ...Целите в град Хомс бяха две - складът за химическо оръжие Хим Шиншар, който е разположен западно от Хомс и бункерът за химическо оръжие Хим Шиншар, който се намира на около 7 километра от склада."Интересно, защо никой от "тройката" бабаити и борци срещу химическите оръжия на Асад - и ТРИМАТА - постоянни членове на СС на ООН, не поискат резолюция за спешна международна инспекция от ОЗХО на разбомбените складове и бункери за съхранение на химически оръжия в Сирия? Аз съм сигурен, че Русия и Китай този път ще подкрепят такава резолюция! Там сега би трябвало около тези обекти с месеци да няма жива бактерия и следите от изтърбушените контейнери с отрови да стоят с години...!!!Не съм фен на патетичните еръпции на нашия бегеман, ама В СЛУЧАЯ ШЕ го цитирам: ЛЪЖЛИВИ НЕГОДНИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още