IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни сили: В ядрена война победители няма

САЩу Русия, Китай, Великобритания и Франция смятат за своя основна отговорност избягването на война между ядрени държави

20:10 | 03.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция се съгласиха, че продължаващо разпространение на ядрените оръжия и ядрена война трябва да се избягват, става ясно от съвместно изявление на петте ядрени сили, публикувано от Кремъл в понеделник и цитирано от Ройтерс.

Според него петте страни, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, смятат за своя основна отговорност избягването на война между ядрените държави и намаляване на стратегическите рискове, като в същото време целят да работят с всички страни за създаване на атмосфера на сигурност.

„Твърдим, че ядрена война не може да бъде спечелена и не трябва никога да бъде започвана“, става ясно от версията на английски език на заявлението.

„Тъй като употребата на ядрени оръжия би имала обхватни последици, ние също така твърдим, че доколкото те продължават да съществуват, трябва да обслужват дефанзивни цели, да възпират агресия и да предотвратяват война“, се казва още в документа.

Франция също публикува комюникето, като подчерта, че петте сили потвърждават решителността си за контрол върху ядрените оръжия и разоръжаване. Те ще продължат двустранните и многостранните подходи към контрола върху ядрените оръжия, се казва в съобщението.

Комюникето на т. нар. група P5 е публикувано в момент, когато двустранните отношения между САЩ и Москва достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война, а отношенията между Вашингтон и Китай също са в ниска точка заради редица разногласия.

През ноември м. г. Пентагонът значително повиши оценката си за арсенала от ядрени оръжия на Китай през идните години, като заяви, че Пекин може да има 700 ядрени бойни глави до 2027 г. и вероятно 1000 до 2030 г.

Вашингтон многократно призова Китай да се присъедини заедно с Русия към нов договор за контрол на оръжията.

Геополитическото напрежение между Москва и западните страни нараства заради опасения от струпването на въоръжени сили от Русия близо до съседна Украйна. Москва твърди, че може да придвижва армията си на своя територия както намери за необходимо.

Миналия четвъртък американският президент Джо Байдън заяви пред руския си колега Владимир Путин, че възможна атака срещу Украйна ще повлече санкции и засилено американско присъствие в Европа.

Американски и руски представители ще проведат разговори в областта на сигурността на 10 януари, за да обсъдят притеснения от съответната им военна дейност и да отговорят на растящото напрежение заради Украйна.

Конференция за голям ядрен договор трябваше да започне във вторник в ООН, но беше отложена до август заради пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
То е ясно. Интересно защо навремето САЩ след като само те са разполагали с атомна бомба не са ликвидирали всички други големи сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
Ултиматума проработи, а бе турйукузци!Памперсити са насраа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още