IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът губи храна за 400 млрд. долара, още преди да е стигнала магазина

Близо 14% от произведената храна се губи всяка година, като най-голям принос имат страните в Южна Азия, Северна Америка и Европа

10:29 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът губи около 400 млрд. долар в храна, още преди тя дори да е стигнала до магазините, показват данни на ООН.

Близо 14% от произведената храна се губи всяка година, като най-голям принос имат страните в Южна Азия, Северна Америка и Европа, посочват от Организацията по прехрана и земеделие към ООН в доклад, който се основава на данни за 2016 г. По-добро хладилно съхранение и усъвършенстване на инфраструктурата за доставки са сред начините за намаляване на загубите, но все още са необходими повече данни за веригата на доставки, за да се пребори проблемът, се казва още в текста, цитиран от Bloomberg.

храна храна

Разхищението на храна събира все повече критики заради приноса на производството към глобалното затопляне, като в същото време над 820 млн. души по света гладуват всеки ден. Световните лидери вече обещаха да намалят наполовина загубата на храна на ниво търговци и потребители до 2030 г., както и да намалят загубите при производителите.

„Загубата на храна оказва непосредствен натиск върху околната среда и естествените източници, които се използват за производството им на първо място“, посочва в доклада Цю Донюн, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие. „Това на практика означава, че земеделските и водни ресурси се прахосват, а създаденото замърсяване и отделените парникови газове са били напразни“, допълва той.

Потребителите също допринасят за разхищението. До 37% от животинските продукти и до една пета от плодовете и зеленчуците може да се окажат пропиляни, след като вече са закупени, посочват от агенцията на ООН. Богатите страни съответно прахосват повече заради по-краткия срок на годност на някои стоки или неправилно потребителско планиране, от своя страна по-бедните държави трябва да се изправят пред климатични проблеми, отразяващи се на храната, както и инфраструктурни затруднения.

Намаляването на загубата и пропиляването на храна в световен мащаб е предизвикателство, тъй като е необходиа повече информация за предприемането на ефективни мерки, допълват от ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още