IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Канада постигнаха търговско споразумение след Brexit

То подкрепя търговия на стойност 20 млрд. долара и създава сигурност за хиляди работни места

17:37 | 21.11.20 г.
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и канадският му колега Джъстин Трюдо (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и канадският му колега Джъстин Трюдо (вдясно). Снимка: EPA/БГНЕС

Великобритания и Канада постигнаха търговско споразумение за приемственост в събота, което цели да запази притока на стоки и услуги на стойност 27 млрд. долара между двете страни след Brexit. Те обещаха да задълбочат връзките с преговори за обхватно споразумение догодина, предава Ройтерс.

Великобритания преговаря по няколко двустранни търговски сделки, които трябва да влязат в сила, след като страната излезе от преходното споразумение с Европейския съюз в края на годината, като много от тях просто заменят условията, които блокът вече договори.

Британското министерство на международната търговия съобщи, че „принципното споразумение“ за промяна на търговското споразумение между ЕС и Канада открива пътя за преговори, които да започнат през 2021 г. за сделка, включваща повече области като дигитална търговия, околна среда и засилване на ролята на жените в икономиката.

„Днешното споразумение подкрепя търговия на стойност 20 млрд. паунда и създава сигурност за хиляди работни места“, каза британският министър на търговията Лиз Тръс в комюнике.

„Очакваме с нетърпение да постигнем нова по-амбициозна сделка догодина с цел създаването на повече възможности за компаниите и подобряване на живота на хората в страната“, допълни тя.

Британският премиер Борис Джонсън опитва да създаде „глобална Великобритания“, която може да действа сама и да договаря по-добри споразумения от ЕС. Критиците му обаче посочват, че до момента сделките до голяма степен са едни и същи.

Правителството съобщава, че за по-малко от две години е договорило търговски споразумения с 53 страни, съставляващи 164 млрд. паунда от двустранната търговия на Великобритания.

Тръс заяви, че споразумението ще предотврати мита на стойност 42 млн. паунда за стоки като автомобили, говеждо месо и риба.

Споразумението за приемственост в търговията между Великобритания и Канада ще бъде подложено на последни правни проверки преди да бъде подписано официално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още