IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве повиши лихвите със 120 процентни пункта заради валутни сривове

Инфлацията в страната се ускорява до 192 процента - най-високото ниво от над година насам

21:00 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Икономиката на Зимбабве се сблъсква с инфлация в размер на 192 процента. Централната банка и правителството на африканската страна се опитват да противодействат на ценовите шокове с драстични мерки. Добавянето на долара като национална валута също се очаква да окаже някаква подкрепа. Ефектът от всичко това обаче е съмнителен, предава германската телевизия ntv. 

Докато Европейската централна банка (ЕЦБ) все още обсъжда кога отново да повиши лихвите над нулата, регулаторът в Зимбабве току-що повиши лихвените проценти със 120 процентни пункта - до рекордните 200 процента. В същото време правителството отново въведе щатския долар като допълнително законно платежно средство, съобщава Bloomberg.

Това представлява акт на отчаяние от страна на Зимбабве, която търси начини да озапти бързото обезценяване на местната валута. Инфлацията в страната наскоро се ускори до 192%, достигайки най-високото ниво от над година насам. Подобно на останалия свят, Зимбабве е силно засегната както от бързо нарастващите цени на енергията и храните, но и от срива на собствената си валута на валутния пазар. Зимбабвийският долар изгуби две трети от стойността си спрямо щатската валута от началото на годината.

Ръководителят на централната банка на страната Джон Мангудия посочва, че Комисията по паричната политика е изразила силна загриженост относно неотдавнашното ускоряване на инфлацията. Подобни мерки бяха използвани за справяне с валутната криза от 2009 г., когато националната валута беше изоставена в полза на американската след хиперинфлация. През 2019 г. зимбабвийският долар беше въведен отново, но веднага започна да отслабва. Сега правителството иска да утвърди използването на щатския долар за срок от пет години чрез закон, според финансовият министър Мтули Нкубе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още