IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска повишение на цената на газа с малко над 5% от 1 май

Пазарите обаче са много динамични и цената може да бъде променена много по-сериозно и в двете посоки

20:51 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" е поискал повишение на цената на газа с почти 5,3% до 150,11 лева за мегаватчас от 1 май. Това става ясно от заявлението на компанията, внесено на 8 април в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Искането е анализирано от работната група на регулатора и ще бъде обсъдено по време на открито заседание след Великденските празници.

Положението на европейските газови пазари обаче е толкова динамично, че цената може да бъде съществено променена и в двете посоки. Това вече се случи в последния ден на март, когато в КЕВР коментираха, че цената за следващия месец ще се повиши с не повече от 13%, но само за ден природният газ поскъпна толкова рязко, че цената на газа от 1 април се повиши с 25 на сто.

Газовата компания дава в своето заявление цените на газа с доставка през май на няколко европейски пазара, като търговията се движи в диапазона 105-108 евро за мегаватчас. Към тази цена трябва да бъдат добавени допълнителните разходи и за достъп и пренос, посочват още от "Булгаргаз".

Предложената от компанията цена за българския пазар е в размер на около 77 евро за мегаватчас, също без такси за достъп и пренос до потребителите, както и без акциз и ДДС.

От "Булгаргаз" отбелязват още, че имат и задължения по клаузите с "Газпром Експорт" тип "take or pay", тоест да бъдат заплащани договорените количества газ, дори и да не бъдат потребени. Това означава, че за май компанията не може да си осигури по-евтини доставки от алтернативни източници.

Това беше една от критиките, които отправи новият председател на КЕВР Станислав Тодоров по време на първото си обществено обсъждане на цената на газа с представителите на "Булгаргаз". Тогава той поиска анализ и доказателства, че компанията прави всичко възможно да осигури най-евтиния възможен газ за българските потребители.

Другият източник в газовия микс на "Булгаргаз" през май е газът от Азербайджан. В неговата цена няма пазарен компонент, а се определя от цените на алтернативните горива - газьол и мазут.

През май "Булгаргаз" няма да черпи газ от "Чирен", става ясно още от доклада на работната група на регулатора по ценовото заявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още