Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Българският бизнес: ТЕЦ „Марица изток-2“ трябва да бъде спасена

Работодатели и синдикати обсъдиха цената на тока на извънредна среща в Министерски съвет с премира Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова

Българският бизнес: ТЕЦ „Марица изток-2“ трябва да бъде спасена

Снимка: Ройтерс

Приключи извънредната среща в Министерски съвет между представители на работодателските организации и синдикатите с премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова, на която беше обсъдено новото покачване на цените на електроенергията за бизнеса на свободния енергиен пазар от началото на април, съобщава БНР. 

Още по темата

Въпреки че в момента ценовото ниво на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е без особено силно изразена волатилност, проблемът с високите моментни стойности продължава да бъде проблем за българския бизнес.

Търговците на свободния пазар са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадна таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв за бизнеса, което ще доведе до поскъпване и на стоките и услугите.

По думите на Теменужка Петкова на тази среща представителите на работодателските организации са изразили своите притеснения относно покачването на цената на електроенергията на свободния пазар.

Министърът уверява, че държавата изпълнява поетите ангажименти към БНЕБ.

Дружествата от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), спазвайки Закона за енергетиката, порадват електроенергия на свободния пазар. Отделно от това държавните енергийни компании ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на пазарната платформа „Ден напред“ на цена от 44,10 лв.

„Това е цена, която е определена от Европейската комисия (ЕК), и ангажимент, който ние стриктно спазваме“, увери Петкова, цитирана от БТА.

Пред БНТ говори и новоназначеният председател на Комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов, който обясни, че действително проблемът съществува, но ще бъдат направени всички възможни мерки, за да не се стигне до там.

От НС в момента разглеждат на второ четене Законопроект за промяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение на цените.

От бизнеса са настояли също така, след като отпада таксата за износ, да отпадне и таксата за внос, за да може и българските компании да купуват електроенергия на по-ниски цени.

От синдикатите уведомиха, че основното нещо, заради което днес са присъствали, е тежкото състояние на ТЕЦ „Марица 2". Дружеството е заплашено от фалит. Те са получили уверение, че до Великден ЕК ще успее да вземе решение и по този казус, като България се надява Брюксел да се съгласи да бъде подпомогната централата чрез увеличение на нейния капитал.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
32
 
5
Hahoto до: кико
преди 1 година
Няма профилна снимка
Виновни са емисиите за въглероден двуокис, които рекетьорски налага ЕС, чрез еко лобито, платено от ВЕИ индустрията. Виновна е държавата, че кара ТЕЦа да работи на пълни обороти, а да продава тока под себестойност, от което са и тези загуби. Ама някой добре си пълни джоба от ситуацията. Виновни са ДКВЕР, че изпълняват политически поръчки, вместо да регулират пазара. А ако държавния ТЕЦ2 вземе че фалира, мале какви приватизационни апетити ще се появят. Поне още 10-20 години ще работи тази централа!
1
 
31
 
4
кико до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
Досега, ТЯ спасяваше НЕК.. (а защо ли) а сега..... в крайна сметка пак народа ще е... но главния виновник са чиновниците и ВЕИтата
0
 
31
 
3
кико до: lyusien
преди 1 година
Няма профилна снимка
Виждам, че имате мнение по въпроса, но има някои неточности и подробности. Ако желаете, мога да Ви ги спомена, за да имате още по ясна представа за ситуацията.
8
 
55
 
2
преди 1 година
Ами българския бизнес да я спаси тази централа Тя е безвъзвратно фалирала Само че българския бизнес я спасява само на думи Пак държавата т с обикновените нещастни данъкоплатци ще я спасяват тази централа Българския бизнес може само да иска безкрайно отлагане на въвеждането на касовите апарати отлагане на въвеждането на ТОЛ системата А с какви пари държавата да спасява тази пропаднала централа Тези от профсъюзите постоянно плашат държавата със стачки на миньорите и тези от ТЕЦ Марица изток И какво от това С техните стачки и без техните стачки тя е фалирала Става въпрос за едни 1200мегавата Дори да я спрат и да внасят електроенергия на нещастните потребители и данъкоплатци ще им бъде по евтино Но какво ще храни политиците номенклатурите в тази централа и великите организации на бизнеса
8
 
57
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Трябва да се спаси, въпросът е с чии пари? Вероятно става въпрос за общите. Ако ще е за тях, аз мога да ги изхарча и да спася света. Повервайте ми!

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала