IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централното топлоснабдяване е приоритет за правителството до 2020 г.

Проверките в сектора обаче показват липса на достатъчно инвестиции в мрежата и съоръженията, призна Теменужка Петкова

13:38 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Централното топлоснабдяване и насърчаване на високоефективното комбинирано производство е приоритет за правителството до 2020 година, коментира по време на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова. Тя коментира, че топлофикациите в страната се насърчават да извършват инвестиции, получавайки безплатни квоти за въглероден диоксид.

В същото време обаче анализите показват, че инвестициите в мрежата и съоръженията са недостатъчни и това е причината и за повишената аварийност и влошаването на услугата. На много места мрежата е на над 40 години, изтъкна още енергийният министър.

Когенарациите имат преференциални цени, отпускани по силата на европейското законодателство за насърчаване на иновациите в сектора. Тези цени също дават възможност за инвестиции, смята още Петкова.

От 12-те топлофикации в страната обаче 11 са частни (единственото изключение е Топлофикация "София"), отбеляза енергийният министър и допълни: „Държавата не може да се меси и да каже какви инвестиции да се правят, освен чрез своите контролни органи“.

В периода между 2014 година и март 2018 година Министерството на енергетиката е направило 18 планови и 3 извънредни проверки на дружествата в този сектор. По време на тях са проверявани техническото състояние, инвестициите и резервите от горива. Трите извънредни проверки са били в топлофикациите в София, Перник и Габрово и са по повод на аварии и прекъсване на топлоснабдяването.

Извършените проверки през годините са показали нарушения във всички дружества, коментира още Теменужка Петкова. На тази база са издадени и санкции срещу тях. В допълнение Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) контролира дали топлофикациите изпълняват своите лицензионни задължения.

В Министерството на енергетиката са направили и 15 проверки в дружества за дялово разпределение в периода 2014 – 2018 година, допълни още енергийният министър.

По време на заседанието депутатите от БСП официално внесоха искане за разискване в рамките на следващия парламентарен контрол относно политиката на Министерството на енергетиката в сектора на топлоснабдяването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още