IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на твърди горива в България се удвоява в началото на 2022 г.

Производството на електроенергия е в основата на забележителното увеличение на добивите

12:10 | 01.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Добивът на твърди горива в България се удвоява през първия месец на годината, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за производството и доставката на енергийните продукти, разпространени днес. През януари в страната са добити 3,66 млн. тона, което е с 99,3% повече на годишна база. На месечна база ръстът е от 11,5%.

За това впечатляващо повишение влияние оказва производството на електроенергия.  През януари 2022 г. производството на електроенергия в България се увеличава с 24,4% на годишна база до 5,18 тераватчаса. На месечна база ръстът е от малко над 3%.

Данните показват, че по-голяма част от произведената електроенергия е реализирана в България - 3,5 тераватчаса. Останалите количества са предназначени за износ.

През последните месеци енергийният министър Александър Николов коментира, че България има основна роля за балансиране на енергийния сектор в региона. По негови думи Маришкия басейн е важен не само за страната ни, но и за съседите ни, особено през зимата. Затова и България обмисля вариант централите в комплекса да продължат да работят, макар и само през зимните месеци.

През януари доставките на природен газ у нас се повишават с 1,6% на годишна база до 387 млн. куб. метра. Спрямо декември ръстът е от над 5 на сто.

От НСИ отчитат още ръст на производството и доставките на автомобилни горива. От тях е видно, че ситуацията започва да се нормализира след плановия ремонт в рафинерията край Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
Незабавно спирайте това престъпление срещу климата! Ще поболеете Гретето преди да си получи Нобеловската порция за слугуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още