Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Иран подкрепя идеята за газов хъб „Балкан“

Доставки на природен газ от Иран биха били още един възможен източник за захранване на хъба, смята Теменужка Петкова

Иран подкрепя идеята за газов хъб „Балкан“

Снимка: Архив Ройтерс

Иран подкрепя идеята за изграждането на газоразпределителния център „Балкан“ в България, заяви посланикът на Иран в нашата страна Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули по време на среща с енергийния министър Теменужка Петкова, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България бе една от централните теми, които обсъдиха двамата. 

Още по темата

„Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този проект и да задълбочим сътрудничеството си в енергийната област“, заключи посланикът на ислямска република.

Петкова представи пред своя гост концепцията, разработена съвместно с Европейската комисия (ЕК) и подчерта, че проектът е получил подкрепата на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС) като важен за енергийната сигурност и либерализацията на търговията в целия регион на Югоизточна Европа.

До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от дълбоко Черно море, където в момента се осъществяват проучвания. Доставки на природен газ от Иран, който е един от водещите световни производители, биха били още един възможен източник за захранване на хъба, смята българският енергиен министър.

Петкова запозна Расули и с перспективата България да участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

„Ние разглеждаме това като допълнителна възможност за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките“, подчерта тя. По нейните думи много добре развитата национална и транзитна инфраструктура в страната осигурява отлични възможности за изграждане на газоразпределителния център.  

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
11
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ТОВА Е НЕЧУВАН УСПЕХ ЗА БОРИСОВ - да обедини евреи и перси в една кауза - СТОРИТЕЛСТВО НА ХЪБ БАЛКАН!!

НАПРАВО Е ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА!!

Още от Енергетика
Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк