IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Очаква се тя да продължи една година и да премине през 9 етапа

13:22 | 07.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около една година се очаква да продължи процедурата по избор на стратегически инвеститор за реализация на проекта АЕЦ "Белене".

Енергийният министър Теменужка Петкова представи по време на днешното заседание на Министерския съвет (МС) процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“, съобщи пресслужбата на кабинета.

В документа се посочва, че изграждането на атомната електроцентрала следва да се осъществи на пазарен принцип, без сключване на договори за задължително изкупуване на енергия от страната, без предоставяне от България на преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без сключването на договори за разлика от българската държава, без предоставяне на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията и без предоставяне на държавна гаранция.

Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка, подчерта Теменужка Петкова, цитирана от Dnes.bg

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на проекта съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капитала на проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия.

Предвидено е процедурата да премине през 9 етапа, като първият представлява покана на потенциални инвеститори, която ще бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) и в два български ежедневника.

Според енергийния министър тази стратегия би дала на проекта необходимата икономическа обособеност и финансова стабилност.

Петкова добави, че според направените анализи, най-правилният вариант за структура към момента е участие в отделна проектна компания с всички активи, които се отнасят към проекта.

В момента Националната електрическа компания (НЕК) извършва оценка на въпросните активи, като предстои министър Петкова да предостави пред парламента процедурата, одобрена днес от министрите.

Сред поканените потенциални инвеститори ще бъдат трите компании, които вече официално потвърдиха интереса си за строеж на АЕЦ „Белене“ - китайската енергийна компания CNNC, френската Framatome и корейската държавна компания Korea Hydro and Nuclear Power Co.

Министър Петкова коментира евентуално участие на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в надзора на ЧЕЗ с думите, че държавата няма отношение към решенията в частното дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
И Банев за менажер на д-то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
За мен причината е пределно ясна, просто риторичен въпрос, както обикновено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
айде де, що ли ? :):) според теб ква е причината ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Защо не направят една проектна компания и да я листнат на БФБ? Ако съберат кинти, съберат, ако не, нарязваме оборудването на лентички и за скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още