IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР подкрепя скок в цената на газа с над 9% от ноември

През декември също се очаква поскъпване на природния газ, но вече доста по-плавно

16:24 | 16.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ново увеличение на цената на природния газ от ноември подкрепя Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). "Булгаргаз" поиска от регулатора да утвърди поскъпване на суровината с 9,4% до 27,03 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

През октомври природният газ поскъпна с около 10% до 24,72 лева за мегаватчас.

От доклада на работната група в КЕВР става ясно, че новата заявка ще бъде одобрена. По-късно този месец предложението официално ще бъде разгледано на открито заседание в Комисията.

За декември "Булгаргаз" готви ново повишение, макар и този път с по-малък марж - до 27,64 лева за мегаватчас.

При изчисленията си за новата цена на природния газ от "Булгаргаз" се основават на заявените количества, методиките, определени с анекс в последния договор с "Газпром Експорт", както и с валутните курсове на пазара.

От дружеството са поискали и компенсации за разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото, произтичащи от Плана за действие при извънредни ситуации, одобрен от енергийния министър Теменужка Петкова. В него е записано, че газовите компании са длъжни да осигурят газ за компенсиране на неравномерността в потреблението на своите клиенти.

От работната група на регулатора потвърждават сметките на "Булгаргаз" и предлагат на КЕВР да одобри цена от 27,03 лева за мегаватчас от 1 ноември 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
БЕХ има вземания от свои дружества за 2,36млрд. лева ...топлофикация софия има натрупани загуби към половин милиард ...газопровод строим за около 2млрд. дето не е ясно дали ще работи ...та колко трябва да е отрицателна цената за да не се увеличават цените на парното ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
Абе цената на петрола стана отрицателна, тия искат увеличение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още