Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК се отказа да разглежда сделката за ТЕЦ "Варна"

Купувачът - фирма на бившия транспортен министър Данаил Папазов и сина му, няма пречки да придобие централата и ще я модернизира, за да заработи отново

КЗК се отказа да разглежда сделката за ТЕЦ "Варна"

Снимка: CEZ Group

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е решила да не се произнася по сделката за ТЕЦ „Варна“. Мотивът - сумата от общите обороти на всички участници в концентрацията не надхвърля 25 млн. лева и оборотът на обекта на придобиване не надхвърля 3 млн. лева за предходната финансова година (2016 г.) на територията на страната, вижда се от решението, публикувано на сайта на регулатора.

Така Комисията счита, че искането за незабавно изпълнение на придобиването трябва да бъде изпълнено и сделката може да се случи, защото не е в ущърб на конкуренцията.

Купувач на ТЕЦ „Варна“ е варненското дружество „Сигда“ ООД, учредено в средата на тази година с капитал в размер на 5 хил. лева.

Управители са бившият транспортен министър от правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов и синът му Станислав, който притежава 52% от дяловете на фирмата.

Станислав Папазов контролира и компанията „Ийст Уайн“ ООД, която се занимава с производството на грозде и вино заедно със сестра си Ивелина, както и софтуерната компания „Турбо бизнес софт“ ЕООД, „Красен Агро“ ЕООД, което се занимава с производство на плодове, „Колор софт“ ЕООД, което също се занимава със софтуер, и “Авика фарм“ ООД, която оперира в сферата на животновъдството.

Сделката за ТЕЦ „Варна“ беше обявена в края на октомври т.г. Чешката държавна компания CEZ Group не обяви цена, но според  публикация на Hospodarske Noviny от края на септември офертата е на стойност около 50 млн. евро.

ТЕЦ "Варна" беше една от базисните мощности за българската енергийна мрежа, но от началото на 2015 година затвори врати, защото не изпълнява европейските екологични норми. CEZ Group обмисляше различни варианти за централата, включително и пренастройването й на газ, но в крайна сметка реши да изведе от експлоатация част от мощностите, което беше одобрено и от енергийния регулатор.

От решението на КЗК се вижда, че купувачът на централата планира да модернизира и ремонтира блокове 4, 5 и 6 и да приведе съоръжението в съответствие с екологичните изисквания, за да може да заработи. В централата вече е започнато изграждането на газова инсталация, която да осигури преминаване на блокове 4, 5 и 6 на работа на газ, заради което купувачът възнамерява да инвестира в дооборудване на газовата установка и въвеждане в експлоатация на един от блоковете в максимално кратки срокове (в рамките на 3 – 4 месеца). До 6 месеца се планира да заработи още един блок от централата, посочва се в документа.

Крайната цел на купувача е централата да бъде отново включена към електрическата система на страната и да бъдат възстановени реалните й функции на стратегически обект, подчертават от КЗК.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
majnata до: khao
преди 1 година
Точно , взе ми думите от устата ! : ))))
0
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
мижи да те лажем ! :) сега е ОК, но след десетина години някоя друга Тиква ще се сети да е проверява :):)... и те така до безкрай, после ЕС ще ни е виновно и брюкселската хомодружина ...
0
 
8
 
1
преди 1 година
Щом са се отказали от проверка и купувача е българин работата отново е ясна.

Още от Енергетика
АИКБ: Българският индустриален бизнес плаща най-скъпата електроенергия