IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Костов: Трябва анализ дали АЕЦ "Белене" отговаря на новите стандарти

НЕК имa кaпaцитетa дa съхрaнявa оборудвaнето зa AЕЦ "Белене", смятa председaтелят нa AЯР

08:40 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимкa: Aрхив Ройтерс</em></p>

Снимкa: Aрхив Ройтерс

Въпреки че оценката за техническия проект на АЕЦ "Белене" е завършена, трябва да бъде направен анализ на съответствието с новите изисквания за ядрена безопасност. Това коментира пред БНР председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов.

"Трябва да имаме предвид, че проектът „Белене“ премина стрес тестове", обясни още Костов. Централата е първият нов проект, който е одобрен след аварията в АЕЦ „Фукушима“, допълни още той. 

"Екип на Международната агенция по атомна енергия провери резултатите от стрес тестовете и практически те бяха одобрени. Не очакваме някакви проблеми при този сравнителен анализ, но все пак той трябва да бъде направен", категоричен е Костов.

Той обясни още и че Националната електрическа компания (НЕК) може да осъществява необходимите действия по съхраняване на доставеното оборудване, притежава необходимия финансов и човешки ресурс.

Оборудването се съхранява на площадката на централата, като стриктно се изпълняват препоръките, които са дадени от производителя на самото оборудване.

"Направени са препоръки относно подобряване на организационната структура и на процедурите, с които се управлява процесът", обясни още Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още