IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК дава 1,1 млн. лева за преконсервация на реакторите за АЕЦ "Белене"

Заради изключителните права, които има производителят, обществената поръчка е за договаряне без покана

20:25 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Националната електрическа компания (НЕК) ще даде 1,11 млн. лева без ДДС за преконсервиране на оборудването за АЕЦ "Белене". Това става ясно от публикувана обществена поръчка на компанията.

Двата блока за АЕЦ "Белене" са произведени от "Ижорските заводи", но с писмо от 25 декември 2020 година те делегират правата за извършване на техническо ръководство при преконсервацията на оборудването на "Атомстройекспорт", обясняват от НЕК. В процеса задължително обаче трябва да участват експерти от "Ижорските заводи".

И двете компании са част от ядрената корпорация "Росатом".

Тъй като "Атомстройекспорт" имат изключителни права за извършването на тези дейности обществената поръчка е за договаряне, но без предварителна покана.

Срокът за изпълнение на договора  е 31 декември 2023 година, става ясно от публикуваната информация.

Съгласно договора експертите ще трябва да анализират как е организирана работата по консервацията на оборудването - помещенията, в които се съхранява, техническа екипировка и т.н. Ще бъдат проверени и вътрешни документи, регламентиращи изпълнението на дейността, както и условията като цяло за съхранение на оборудването за втората ядрена централа у нас.

Обществената поръчка е отворена до 5 април.

До пролетта на 2017 година оборудването за АЕЦ "Белене" се съхраняваше в "Ижорските заводи". След като България загуби арбитражното дело, заведено от руския производител, трябваше да платим 620 млн. евро за двата реактора и да ги получим. В момента те се съхраняват на проектираната площадка на централата.

Договор за съхранение на оборудването беше сключен между НЕК и "Атомстройекспорт" в края на 2018 година.

Засега бъдещето на това оборудване не е съвсем ясно. В началото на годината правителството обяви, че то може да бъде ползвано за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още