IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК е надвишила разрешените водни количества за производство на ток от язовир „Цанков камък“

Това установи проверка след сигнал за умряла риба

18:25 | 11.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БДИБР</em></p>

Снимка: БДИБР

„НЕК“ ЕАД  е надвишила разрешените водни количества за производство на електроенергия от язовир „Цанков камък“, установи проверка по сигнал за намерена измряла риба. Сигналът на „Ловно-рибарско дружество“ – Девин е проверен от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР). 

Експертите извършиха проверка днес заедно с жалбоподателите, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Предприятие „Язовири и каскади”, Предприятие „Водноелектрически централи” към „НЕК” ЕАД и Регионалната лаборатория – Смолян към ИАОС, съобщи басейновата дирекция. 

В неравен сух участък край десния бряг в опашката на язовира експертите откриха около 40 умрели екземпляра от сребърна каракуда. Няма видимо замърсяване водата, тя е бистра и без замътване.

Документалната проверка установи, че „НЕК“ ЕАД не е спазила режимния график за  април за използване на водите на комплексните и значими язовири, утвърден от екоминистъра.
Компанията е надвишила разрешените водни количества за производство на електроенергия  за  ВЕЦ „Цанков къмък“.

За периода 1 април-11 май нивото на язовира е понижено с 6,5 метра, което е вероятна причина за измиране на рибите. За неспазване на режимния график ще започне административно-наказателно производство.

При проверката са взети взети и проби от водите на язовира - от мястото, на което е намерена умрялата риба, както и до брега в същия участък. Те са анализирани на място за рН, температура, електропроводимост, разтворен и наситен кислород, като полевите резултати са в норма.  Допълнително проби ще се изследват по азотни и фосфорни показатели.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още