Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Новак: „Турски поток“ ще минава през България, а не през Гърция

Първата тръба, която ще снабдява Турция, ще бъде пусната в експлоатация на 1 януари 2020 г., потвърди руският енергиен министър

Новак: „Турски поток“ ще минава през България, а не през Гърция

Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Втората тръба на газопровода „Турски поток“ ще минава през територията на България, а не на Гърция, потвърди руският енергиен министър Александър Новак по време на срещата на руско-турската междуправителствена комисия, цитиран от ТАСС.

„(Втората тръба на „Турски поток“ ще минава през) България, Унгария и Сърбия. До България директно“, заяви Новак.

Той подчерта, че на 1 януари 2020 г. през първата тръба, която ще снабдява Турция, ще започне преноса на природен газ. 

Още по темата

Първата тръба на газопровода е насочена директно към турския пазар, докато втората ще преминава и снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Руската държавна енергийна компания „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.

Капацитетът на всяка една от тръбите е 15,75 млрд. куб. м природен газ годишно.

Investor.bg припомня, че строежът на българския участък на „Турски поток“ временно е замразен, тъй като продължава спорът между „Булгартрансгаз“ ЕАД и саудитската група „Аркад“.

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България“, оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

В края на миналия месец сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на „Булгартрансгаз“ за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на „Аркад“.

Върховният административен съд не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“, което поставя множество въпросителни пред изграждането на съоръжението.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
5
 
6
 
21
Стоян Петров до: Вся власть Советам!
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нито Турски поток, нито Силата на Сибир имат икономическа логика. Първия удължава транзита с поне 1500 км, а втория е неимоверно скъп - 55 милиарда долара. Това са политически проекти с цел заобикалянето на Украйна и лишаването и от примерно 2 милиарда долара транзитни такси. Те бяха предвидени в момент в който газпром беше монополист в Източна Европа. Разчиташе се и на това че "националното достояние" заплаща руски заплати, а продава на европейски цени. Европейските цени по хъбовете обаче се сринаха до около 120 $ за хиляда кубически метра. "Националното достояние" за да не изгуби пазарен дял, започна да продава на 135$, но както съм подчертавал друг път не на нас а на Западна Европа. Според мен пресата под която се намира гиганта от растящи заплати, падащи цени и нарастваща конкуренция, ще лиши кремъл от основно средство на натиск и шантаж. Даже България се измъква от хватката му, през 2020 трябва да започнат доставките на азербайджанска газ, а отскоро започна и реверс на LNG от Гърция.
5
 
4
 
20
преди 1 година
Няма лошо тръбата, стига България и българския народ да не ги вкарват във финансови гаранции на чужд бизнес. Както беше с Южен поток.

„Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.

Гърция внася част от газта си от Русия през България. Но също внася от Алжир, има терминал за втечнен газ в Атина и се строи такъв в Александрополис. Очаква се догодина да започне доставка на газ през ТАП.
Италия внася газ от Русия през Украйна и Унгария. Има и тръба през Средиземно море до Либия, откъдето също купува газ.
Сърбия внася руска газ през Унгария. Има достъп до американския терминал за втечнен газ, който се строи в Хърватска.
Унгария внася руска газ през Украйна. Доставки през Турция, България, Сърбия биха били голямо заобикаляне, обосновано само по политически причини. Има изградени двупосочни връзки с всички съседни държави и може да получава либийска газ от Италия през Словиния, американска втечнена газ през от Хърватска и Полша.

Като цяло пазарът на природен газ в Югоизточна Европа беше почти изцяло монопол на Русия, но сега се превръща в копаня за която се бутат много прасета. Не съм сигурен доколко тръба, която единствена цел е да заобиколи Украйна може да е конкурентно способна.
7
 
8
 
19
Стоян Петров до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
Извинявам се за грешките, този блюдолизец ме вбеси!
10
 
12
 
18
Стоян Петров до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
Дървен философе, стига си плашил гаргите. Явно имаш някакви проблеми в задния двор, моля те не ни ги приписвай. Естествено, че ще ненавиждаме газпром, един път ни прекара с 2 000 000 000 лева, сега отново ще ни прекарас 1 000 000 000. Принуждавани да заровин близо 4 000 000 000 лева от които 20 години я получаваш 1% печалба на година я не. Най-нормалната човешка реакция е да ненавиждаш такъв алчен грабител. Въпросът е че аз пиша от гледната точка на нормалния етнически българин, а твоята е "по-особена"
8
 
8
 
17
Императорът до: Имхотеп
преди 1 година
Впрочем - защо пък да се очертава да не ги пуснем? Или на тебе така ти се иска - щото и тебе - както Стоянчо - яко ти пари отзад - все едно тая тръба не на наша територия, а направо във вашите изходящи отверстия влиза и то без смазка.

Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности