IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството не изигра добре ролята си в сделката с ЧЕЗ, смята експерт

Евгений Кънев очерта два сценария – контрол на държавата в дружеството с промяна в законодателството, или разваляне на предварителният договор за продажба

21:13 | 01.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството не изигра добре ролята си в сделката с ЧЕЗ, смята експерт

Бързата промяна на позицията на кабинета по отношение на сделката за активите за ЧЕЗ – от становището, че това е частна сделка, която не засяга държавата до желание за намеса в процеса, е, меко казано, странна. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие" инвестиционният консултант Евгений Кънев.

Според него управляващите не са очаквали да се разрази толкова голям скандал.

„Това не говори никак добре за държавата. Смятам, че е изключително малко възможно тя да не е била запозната с това, което се случва. „Непринудената“ постановка на голяма изненада не беше добре отиграна“, категоричен е той.

По думите му продажбата на активите на чешкото дружество у нас е била обявена още през миналата година, като още тогава, след отпадането на фалирал кандидат – Future Energy, вече се е знаело кой е купувачът. Кънев не допуска вариант, според който държавата да не се е интересувала кой е купувачът, а CEZ Group и собственикът му – чешката държава, да не са се консултирали със София по темата.

Той напомни, че CEZ Group е борсово търгувана международна компания, която следва да проучи много подробно кой ще купи неин актив, преди да обяви сделката.

„Първоначалният сценарий беше сделката да мине много гладко. Следва да припомним, че през последните месеци у нас се осъществиха две крупни сделки с лица, за които никой не подозираше, че могат да се явят като купувачи", напомни Кънев, визирайки ТЕЦ Варна и телевизия BiT.

Според него в момента сценариите са два – или сделката да „бъде позволена, но държавата ще има повишен контрол в дружеството, заради което ще бъде променено ударно законодателството, или просто да бъде развалена”.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още