IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток у нас расте с по-бавен темп от потреблението през 2017 г.

Втора година износителите на ток не могат да преодолеят свития износ, макар че има забавяне на спада

11:07 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. електроцентралите в България са произвели 45,3 млн. мегаватчаса електроенергия, показва справката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това означава слабо повишение на производството - с 0,63%, спрямо 2016 г.

За сметка на това потреблението се повишава с малко над 3% до 39,8 млн. мегаватчаса. Тенденцията потреблението да изпреварва производството се наблюдава в последните месеци на 2017 г. Анализатори коментираха пред Investor.bg, че вероятната причина е продължаващото намаление на износа на електронергия.

От статистиката е видно, че енергийният сектор втора година не може да преодолее свиването на износа на електроенергия, макар при забавяне на спада. Така в края на годината износът на електроенергия отбелязва намаление от 14% до 5,5 млн. мегаватчаса.

2016 г. приключи с истински срив на износа - в рамките на почти 40%, а в първите дни на януари 2017 г. Министерството на енергетиката забрани да се изнася електроенергия, за да предпази системата в ледената вълна, обхванала региона. Ограничението продължи близо месец, което оказва влияние върху статистиката на ЕСО.

Основната част от електроенергията в страната е произведена от базовите централи, при които има ръст на производството от почти 3,5% до 38,7 млн. мегаватчаса през 2017 г.

Производството от ВЕЦ обаче намалява с почти 25% до 3,4 млн. мегаватчаса, показва още справката на ЕСО. Основно водните централи са собственост на Националната електрическа компания (НЕК). Свитото производство е свързано с по-сухата година и желанието на оператора да запази водните ресурси, за да покрие пиковото потребление на електроенергия в студените зимни дни.

Съхранените водни ресурси бяха отчетени и в анализите за готовността за зимата на Entso-E, организацията на европейските мрежови оператори, публикуван в началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още