Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Прозрачността в енергийния сектор ще доведе до по-справедлива цена на електроенергията

Според търговеца на електроенергия Емил Аспарухов на пазара се върви в правилната посока

Прозрачността в енергийния сектор ще доведе до по-справедлива цена на електроенергията

Снимка: Архив Ройтерс

гледано: 2037   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Това, което предстои да се случи на пазара на електроенергия, не е начало, а е продължение на процес, който има отношения както към ликвидността, така и към прозрачността на пазара. Стъпките, които се предприемат от различните регулаторни органи, са в посока към хармонизация с европейските стандарти. Това каза Емил Аспарухов, търговец на електроенергия на Българската енергийна независима борса (БНЕБ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че до голяма степен всичко това е продиктувано от развитието на високите технологии, които все повече намират своето място в бизнеса, както и големите възможности за сектора, които предлага наличието на енергийна борса.

"Стъпката е в правилна посока. Тя започна от там, че електроенергията, произвеждана от големите производители, вече минава през борсата. Вторият етап е именно този. Има ли повече прозрачност в сектора, тя води до една по-справедлива цена. Това би трябвало да има положително отражение върху пазара", заяви Аспарухов.

Като лидер за региона в електроенергийния пазар той посочи Унгария. Тя е в уникалното положение да е свързана с държави като Австрия, Румъния, Сърбия и Украйна, където пазарът е най-рано развит и борсата е най-ликвидна, коментира още Аспарухов.

"Когато има разлика в цените на електроенергия между две държави, основна функция и мисия на търговците е да доставят електроенергия от държави, предлагащи по-ниска цена, към такива с по-висока", добави той.

Според него България вече не е толкова далече от степента на развитие на Украйна. Причина за това са добрите темпове на развитие на енергийната борса в страната. Като едно от основните предимства на енергийната борса той посочи регулативната дейност, тъй като благодарение на нея отпада кредитният риск за търговците.

Вижте още от разговора във видеото!

Технологиите и IoT променят много индустрии, включително и традиционния сектор енергетика. Първата годишна конференция E-Infratech, организирана от Investor.bg и Wolf Theiss на 21 юни 2018 г. в Капитал Форт, София, ще отвори платформа за дискусии върху възможностите, които свързаността и технологиите предоставят на обществото, индустрията и инфраструктурата. Повече за нея вижте тук https://e-infratech.investor.bg/

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Бавно, но славно почват да ни подготвят за благинките на свободния пазар :)
"Има ли повече прозрачност в сектора, тя води до една по-
справедлива цена."
"Когато има разлика в цените на електроенергия между две
държави, основна функция и мисия на търговците е да доставят
електроенергия от държави, предлагащи по-ниска цена, към
такива с по-висока", добави той.

Още от Енергетика
През април средната цена на електроенергията на БНЕБ е била 84,62 лв/МВч