Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: България ще взима пример от Австрия за развитието на газовата борса

„Булгартрансгаз“ и Австрийският централноевропейски газов хъб подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на газов хъб „Балкан“

Т. Петкова: България ще взима пример от Австрия за развитието на газовата борса

Снимка: Министерство на енергетиката

България ще вземе пример от Австрия за развитието на своята газова борса, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на подписването на Меморандум за разбирателство за сътрудничество при разработването на газов хъб „Балкан“ между българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и Австрийския централноевропейски газов хъб (CEGH), съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

Още по темата

„България има амбицията да се превърне в газоразпределителен център на региона. За целта съвместно с Европейската комисия (ЕК) работим по концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“. Освен необходимата инфраструктура като част от хъба ще бъде създадена борса за търговия с природен газ, която ще бъде регистрирана като дъщерно дружество на „Булгартрансгаз“ ЕАД, в рамките на месец. Това ще гарантира необходимите предпоставки за либерализация на пазара и развитието на търговията със синьо гориво на българска територия“, сподели Петкова.

„Булгартрансгаз“ и CEGH поеха ангажимент за сътрудничество и подпомагане развитието на газоразпределителния център на територията на страната ни чрез обмен на ноу-хау и добри практики по отношение изграждането и функционирането на газовия хъб, както и информация по правните и регулаторни въпроси на ЕС.

CEGH ще подкрепя търговията на газова борса в България и чрез предоставяне на помощ, услуги и информация.

Страните споделят мнението, че българският пазар на газ играе важна роля за развитието на ликвидната търговия с газ в Югоизточна Европа, който е един от ключовите въпроси за постигане сигурност на доставките и конкурентоспособност в региона на Югоизточна Европа.

„Булгартрансгаз“ ще инвестира в разширяването на националната газопреносна мрежа, за да превърне България в основен разпределителен център на природен газ за европейските пазари на природен газ.

CEGH ще допринесе за сътрудничеството, като споделя информация за успешното функциониране на газовите хъбове и ликвидни места за търговия с газ, свързани с основния европейски газоразпределителен център в Баумгартен, Австрия.

По този начин австрийският партньор ще помогне на българския газопреносен оператор да прецени как да развие и превърне газов хъб Балкан във важно място за търговия с природен газ в региона.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 5 месеца
Блестящ пример за подготвяният грабеж! Какво правят ЕРП-та-вдигат крайната цена почти 3 пъти! Вече явно се примирихме да ни стрижат и доят и с аплодисменти очакваме новата доилня! Стопански живот в България няма да има с тези алчни лакеи! Кога ще има възмездие за тези алчни некадърници?!
0
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Там, където нищо не можеш, не трябва нищо да искаш." - ЛУЦИЙ АНЕЙ СЕНЕКА.

КАКВИ БОРСИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА СА В ГЛАВАТА НА ТАЗИ ДОКАРАНА ОТ "ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ПО ХАЗАРТА" "СПЕЦИАЛИСТКА" ПО ЕНЕРГЕТИКА, която отдавна трябваше да е в историята , а не да подписва накакви никоме ненужни МЕМОРАНДУМИ от които нищо не произтича.

Вчера ГАЗПРОМ писа слаб на домашната Й работа и се отказа от участието във ВЪПРОСНИЯ ХЪБ , който без руска газ е НЕЩО КАТО НИЩО.

Сега Мадам Петкова извършва едни хаотични възвратно постъпателни и БЕЗЦЕЛНИ ДВИЖЕНИЯ , с КПД клонящо към НУЛА.

Вместо да извършва подобни воаяжи редно бе да се срещне с единствения определен за БЪЛГАРИЯ ДОСТАВЧИК НА ГАЗ - Овъргаз инг и попита Сашето Дончев ще имаме ли след НОВА ГОДИНА ГАЗ или ще духаме супата.

Всъшност се оказва , че Сашката е лицето което е подало жалбата до ЕК заради която ЕК ни обрули с едни 77 милиона евра.

НО ТОВА Е НАЙ МАЛКОТО !!!

Сашето е завел дело във ВАШИНГТОНСКИЯ СЪД срещу Булгаргаз за едни пропуснати ползи в периода 2011 - 2015 година.
ГЛОБАТА КОЯТО НИ НАТРЕСОХА ЩЕ МУ ПОСЛУЖИ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ПРЕД СЪДА ЗА ТОВА КАКВИ ГОЛЕМИ "ЩЕТИ" Е ПРЕТЪРПЯЛ ОТ ТОВА ЧЕ НЕ Е БИЛ ДОПУСНАТ ДО МРЕЖАТА НА БУЛГАРТРАНСГАЗ !!!

Кой да заведе дело в КЗК срещу ОВЪРГАЗ -ИНГ за МОНОПОЛ НА ПАЗАРА НА БИТОВАТА ГАЗ ?!! КОЙ ?? НУШЕТО ЛИ??

Тя няма време да се преземи , камо ли да знае какво става на пазара на горивата у нас.

ВСЪШНОСТ СКОРО ЩЕ И СТАНЕ ЯСНО, КОГАТО ЗАРАБОТИ първата тръба на ТУРСКИ ПОТОК И КОГАТО СПРЕ ПОДАВАНЕТО НА РУСКА ГАЗ ЗА УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ !!

Тогава ще ни "спаси" този подписан днес МЕМОРАНДУМ с АВСТРИЯ!!

ДА , ДА , АМА НАДАЛИ!

Още от Енергетика
ЧЕЗ: Осигуряването на качествено образование е ключово за електроенергетиката