IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Държавата не е поставяла пречки пред бизнеса на ЕРП-тата

Контролните органи на България са си вършили работата и всички компании трябва да спазват правилата, смята енергийният министър

09:04 | 14.03.18 г.
<p>
	Теменужка Петкова. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Българското правителство не е поставяло в неблагоприятна ситуация, нито е пречило на бизнеса на електроразпределителните дружества (ЕРП), заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на "Нова телевизия". Според нея обаче дейността на всички дружества се регулира от контролните органи и компаниите са длъжни да спазват законодателството на страната.

По този начин енергийният министър отговори на критики от CEZ Group, че правителството не е искало чешката компания да развива бизнес в България. По тази причина и CEZ води арбитражно дело срещу България, за да защити своите инвестиции. Подобни арбитражи водят и другите две дружества - EVN и Energo Pro.

Петкова припомни, че като директор на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) е проверявала дейността и на трите дружества. Открити са пропуски и са съставени актове и постановления, но "държавните контролни органи са си вършили работата".

В момента се прави правен анализ на възможностите държавата да влезе в сделката за "ЧЕЗ България". Създадена е работна група между експерти от Министерството на финансите, Министерството на енергетиката и Министерството на правосъдието. Целта е да се намери вариант, при който ще се запази националният интерес и ще се гарантира енергийната сигурност, посочи още Петкова.

Енергийният министър припомни, че през 2003 година българската държава е взела решение да приватизира сектора с мотива, че не е добър стопанин на тези дейности. Сега държавата търси начин как да се върне, а причината е, че темата е станала много чувствителна за обществото.

Петкова посочи още, че ако сделката между CEZ Group и "Инерком България" пропадне и чешката страна потърси втория кандидат - индийски консорциум, или която и друга компания - реакцията ще се повтори, защото напрежението е ескалирало.

Пред "Нова телевизия" енергийният министър отказа да посочи каква цена е готова да плати държавата за участие в сделката за "ЧЕЗ България". "Цената е последната тема", каза тя и допълни, че по-важното е запазването на националните интереси и правителството трябва да бъде много прецизно при взимането на тези решения.

Петкова коментира още и темата за АЕЦ "Белене". Според нея идеята за реализацията на проекта като балкански има бъдеще, защото докладът на Българската академия на науките (БАН) е показал, че в целия регион ще има дефицит на базови мощности.

Темата за продажбата на ЧЕЗ България можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още