IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Създаде се изкуствено напрежение около сделката за ЧЕЗ

Ситуацията отвън изглежда страшно - говорим за национализация и специални закони, които да спрат продажбата, каза енергийният министър в оставка

17:57 | 01.03.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Напрежението около сделката за ЧЕЗ България ескалира и обстоятелствата около нея бяха преувеличени, което наложи и промяната на позицията на държавата по казуса. Това съобщи енергийният министър в оставка Теменужка Петкова по време на изслушване в енергийната комисия в Народното събрание.

По-рано днес след среща с купувача на активите на CEZ Group в България Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов стана ясно, че държавата проявява интерес да участва в сделката и да има контрол върху дружеството, което ще бъде придобито.

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че това може да стане по два начина - чрез трансфер от бюджета или чрез изкупуването на контролния дял на компанията от някое от държавните енергийни дружества.

"Никой от българското правителство не знаеше какъв е изходът на тази сделка", коментира Петкова пред депутатите.

Тя припомни, че продажбата на електроразпределителните и електроснабдителните дружества в България е станало по решение на Народното събрание от 2003 година. Тогава е била разработена специална стратегия за приватизация на компаниите в сектора, в която е записано, че държавата не е добър стопанин и дружествата няма да могат да привличат инвестиции, както и че запазването на собствеността ще затрудни либерализацията на енергийния пазар.

Петкова посочи още, че ситуацията "изглежда страшно" за чуждите наблюдатели - през 2004 година държавата продава дружествата след изработване на специална стратегия, а през 2018 година се говори за национализация и специално законодателство, което да блокира сделката.

Енергийният министър посочи, че е депозирала оставката си веднага, след като е станало ясно, че тя познава купувача на ЧЕЗ България, за да не предизвиква допълнителна полемика по темата.

Темата може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Иначе забележете колко активи са продадени за един месец:1. Теленор2. Нова ТВ 3. ЧЕЗИма преразпределение на руските пари и те тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 6 години
Вчера Гинка ми стана много симпатична, като извъртя една ***-пазарджишка по бузата на *** с въпроса:"Как 28 годишна госпожица от Крушовица може да купи Техноимпекс, а една г-жа на 43 да не може да купи ЧЕЗ ?"Свят и се зави на ***, а Гечев взе да подскача :" Ще стане страшно, ще стане скандал."Всички в залата се спукаха от смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Изкуствено, изкуствено, ама бушона гръмна. Що си подаде оставката, като е изкуствено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 6 години
пак се оcрахте и се размисриса, обаче това не ви пречи да наглеете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
А ситуацията отвътре е кристално ясна - поредната мега-кражба. И то от политическия ни елит, съставен от престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Тая затова е в оставка, на какво отгоре ще говори ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още