IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Оставката на Петкова подсказва влияние на държавата в сделката за ЧЕЗ

Сделката показва неетично отношение на CEZ Group към България, смята енергийният експерт Иван Хиновски

12:45 | 26.02.18 г. 2
<p>
	Трайчо Трайков. <em>Кадър: ТВ Bulgaria on Air</em></p>

Трайчо Трайков. Кадър: ТВ Bulgaria on Air

Енергийният министър не би трябвало да има влияние върху сделката за продажбата на активите на CEZ Group в България, а оставката на Теменужка Петкова, поемането на отговорност, е косвено признание, че правителството има някаква роля в този процес. Това коментира по "горещата тема" в енергетиката бившият ресорен министър в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков пред БНТ.

"Не е ясно защо познанството с някого може да е достатъчно основание и причина да се смята, че един министър е направил нещо в негова полза", категоричен беше той.

Трайков посочи още, че правителството не може да остане настрана от сделката за един от най-голямите енергийни бизнеси в България и допълни, че държавните органи могат да се позоват на националната сигурност и да не допуснат продажбата.

Бившият енергиен министър припомни още, че при раздържавяването на енергийния сектор у нас през 2004 година беше продаден мажоритарният дял (67%) от електроснабдителните и електроразпределителните дружества в Западна България на CEZ Group за сумата от 281,5 млн. евро. Тогава държавата си запази дял от 33%, но по-късно, през 2012 година и той беше продаден.

Ако днес българското правителство все още държеше тези акции, това не би променило нищо в хода на разговорите за продажбата, смята Трайчо Трайков.

"Инвеститорите в трите електроразпределителни предприятия свършиха колосална работа по преструктурирането, по това да са едни ефективни и добре работещи предприятия", допълни той.

За него, ако тези предприятия са били останали държавни, те все още биха били губещи, защото държавата не е имала желание да свърши тази работа. Това е от полза за потребителите, а и за бюджета, защото приходите от данъци в тези фирми са по-големи от приходите от дивиденти преди.

Пред bTV енергийният експерт Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) пък посочи,че никой не може да бъде сигурен дали "някой български политик или министър" не е влязъл в преговори с CEZ Group и не са направили "някаква схема" с български бизнесмени.

"Тази сделка, по начина, по който се развива, никой не може да я спре", категоричен беше той и допълни, че плащането и обезпечаването на заемите са много добре обмислени.

Хиновски посочи, че финансовата част на въпроса за продажбата не ЧЕЗ България е само един аспект от сделката. За него е по-важно съществува ли риск за енергийната система, защото компанията управлява 40% от енергийната мрежа в България, включително и столицата, където се намират всички институции и системи за сигурност.

Експертът беше категоричен още, че сделката показва "неетично отношение на CEZ Group", защото тя касае националната сигурност на страната.

Още по темата за продажбата на ЧЕЗ България можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ПУБЛИКУВАНО ПРЕДИ ТРИ ДНИ:Капитал свързва ПАРИТЕ с които Върбакова ще осъществи сделката с фирмата Булфелд на ДАВИД МИХАЙЛОВИЧ КОБЛИАНИДЗЕ чиято жена ИТАЛИАНКАТА Роза Кузмано, е главен секретар на Италианската търговска камара на г-н Марко Монтеки.Връзката между Монтеки и Сакскобургготски датира още от 2002 година и е свързан с бизнес в който участва асоциацията "Адзури неп мондо" на Силвио Берлускони.Малко по късно в Италия гръмна САВОЙСКОТО ДЕЛО от 2006 година в което заподозрените субекти бяха ВИКТОР ЕМАНУИЛ и братовчед му Симеон Сакскобургготски с негови министри от ЯХТЕНИЯ СКАНДАЛ.Всичко се забрави и всичко изчезна в папките на тогавашния главен прокурор Велчев, който нямал нищо общо с единият от заподозрените - МИЛЕН ВЕЛЧЕВ.Случващото се с ЧЕЗ минаващо през хората на Монтеи, няма как да мине без намесата на ВИКТОР ЕМАНУИЛ и БРАДЧЕД МУ .Как приключи делото на ЧЕЗ срещу БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и колко платихме или ще плащаме по него , НЯМА КОЙ ДА НИ КАЖЕ, защо моята любимка НУШКА си отива. ТЯ И РЕПУБЛИКАТА СИ ОТИВА. ВРЕМЕ Е ДА ОБЯВИМ МОНАРХИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Как Хинковски знае че плащанията и обезпеченията са много добре обмислени като Гинка от Пазарджик твърди че тази част на сделката е най пазената тайна както от купувача така и от продавача ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още