IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин за увеличаване на износа на ток към Турция

Има сериозен потенциал за развитие в отношенията в областта на енергетиката между Турция и България, смята Теменужка Петкова

18:17 | 26.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Електроенергийните оператори на България и Турция са набелязали конкретните акценти, които трябва да бъдат обсъдени за увеличаване на капацитета за износ на електроенергия за Турция. Това стана ясно след срещата на енергийния министър Теменужка Петкова с турския посланик Н.Пр. Хасан Улусой.

Петкова е запознала турския посланик и с проекта за изграждане на газов хъб "Балкан", който ще бъде захранван с газ от различни източници - Русия, Азербайджан, местен добив, както и от терминала за втечнен газ край Александруполис, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Целта на проекта е страната да остане на газовата карта на Европа.

Двамата са обсъдили и модернизацията на транзитния газопровод за Турция. Капацитет на тръбите ще бъде увеличен до 15 млрд. куб. метра годишно, посочват още от енергийното министерство. Очакванията са проектът да бъде финализиран до края на юли.

В енергетиката съществува сериозен потенциал за развитие и задълбочаване на отношенията между двете страни, коментираха Петкова и Улусой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
fon
преди 6 години
Турция е нетен износител на ток за пръв път от десетилетия насам през 2017 година. Та как ще й продават нашите прескъпия ток от Белене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още