IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени правила на ДКЕВР за преизчисляване на потребения ток

Текстовете бяха атакувани от Върховната административна прокуратура през 2017 година

14:03 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) е отменил методика за преизчисляване на количествата електроенергия, потребена от битови и небитови клиенти на операторите на мрежи, съобщават от Върховната административна прокуратура.

През 2017 година прокуратурата оспори текстовете от Правилата за измерване на количествата електрическа енергия, приети в края на 2013 година от енергийния регулатор - тогава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те касаят измерването на електроенергия при липсата на електромер или при повреда в електромера.

Според тези правила в такива случаи операторите на мрежи изчисляват потребената енергия за периода от установяване на неправилното измерване до монтажа на новия електромер, но за срок от не повече от 90 дни.

Според прокуратурата операторите налагат мерките едностранно и това нарушава основните правила на административното производство - законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност.

Самите дружества пък смятат, че заради тези правила, ако бъдат установени кражби на електроенергия, те могат да наложат санкции за максимум три месеца на своя некоректен потребител.

Решението е на тричленен състав на ВАС и е издадено на 21 февруари. То може да бъде обжалвано на следващата инстанция - петчленен състав, в срок от 14 дни, става ясно от решението, публикувано на сайта на Съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още