IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 училища и детски градини в София сами ще си произвеждат зелена енергия

София е първата столица в Европа с таксономичен анализ, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова

14:35 | 12.04.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Около 400 сгради на детски градини и училища в София ще станат енергийно независими – сами ще произвеждат зелена енергия за собствено потребление с водородни клетки и ще разполагат със сензори, които ще следят разходите им за ток, вода и газ.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията Digital Sofia.Smart City, организирана от Столична община и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с цел насърчаване на дигиталната трансформация на градовете.

Проектът за енергийно независими общински училища и детски градини е първият, който Столична община е разработила по европейската таксономия с Европейската инвестиционна банка. Той би спестил около 14 хил. тона въглеродни емисии годишно на сграда.

„Отделно от това подготвяме общински училища и детски градини, които да обновим енергийно по Плана за възстановяване. Надяваме се да видим скоро насоките за кандидатстване, защото Столична община и районните администрации имат готовност да подобрят енергийната ефективност на сградите“, каза Фандъкова.

София е първата столица в Европа с таксономичен анализ, съобщи столичният кмет и добави, че така всеки проект, който общината ще реализира, ще бъде в унисон със Зелената сделка на ЕС и ще се финансира срещу доказани резултати.

За тази цел са разработени шест мащабни проекта, сред които е и проект за зелена електрическа жп линия от гара Яна до ТЕЦ „София“ за транспорт на RDF-гориво. „Тази тема е изключително важна за града ни, тъй като засяга екологията и бъдещето на управлението на отпадъците. Тя би спестила над 8000 автомобилни курса на година“, изтъкна Фандъкова.

Тя посочи, че ефективното използване на енергийните ресурси е най-важната тема, по която Столична община работи в момента. „Започнахме внедряването на ВЕИ технологии в отоплението в общински детски градини. С тях намаляваме чувствително консумацията на енергия. Сега разработваме пилотен проект за използване на водород, който ще бъде тестван в едно от депата на Метрополитен“, каза Фандъкова.

Тя се спря и на някои от вече въведените електронни услуги на общината за гражданите като онлайн билетите за градския транспорт, които са се превърнали в най-търсения начин за пътуване. Близо 70% от всички билети на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са били продадени електронно. За първите три месеца на годината през мобилното приложение Mpass са били закупени 1,3 млн. еднократни билета и над 400 хил. дневни карти, а над 51 хил. потребители използват уеб платформата на ЦГМ.

Столична община вече има и услуга при платеното паркиране, като около 10 хил. души са се възползвали от онлайн приложението, каза Фандъкова.

„Електронните услуги са ключът към по-бързото обслужване на гражданите и бизнеса и начин за ограничаване на корупционните практики“, изтъкна тя.

Фандъкова припомни, че първите е-услуги на Столична община бяха свързани с плащането на данъците онлайн, като през 2021 г. над 60% от софиянци вече използват тези услуги. София стана и първата община, която въведе електронно заявление за разрешение за строеж и други градоустройствени услуги.

„Общо 17 са електронните услуги за разрешаването на устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове, с което скъсяваме сроковете и гарантираме повече публичност“, изтъкна Фандъкова.

Тя посочи, че част от политиката на Столична община е да подкрепя стартиращи компании. Чрез общинската Агенция за инвестиции са разработени инструменти и мерки за насърчаване на бизнеса като  програмата „Акселератор стартъп София“, с която иновативни, стартиращи и социални предприемачи получават до 90% от средствата, които са им необходими за иновативните им продукти. Тази година в нея са кандидатствали 24 проекта и този месец ще бъде извършено класирането на Столичния общински съвет.

„Тази помощ не е голяма, но тя е първата и най-важно помощ, когато компаниите нямат история и собствено възможност да кандидатстват за по-голямо финансиране“, посочи Фандъкова.

80% от технологичните компании в страната работят в София и според столичния кмет това е едно от най-големите предимства в развитието на града, защото създава различен бизнес климат, привлича нови инвестиции и осигурява икономически растеж дори в години на криза като последните две.

„В последните години Столична община е активен партньор на иновативните компании, които тестват свои продукти в реална среда или създават нови продукти, които улесняват градския живот“, каза Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Замислили са нова схема да краднат гербавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Само мога да предположа какви пари ще се "УСВОЯТ" за безсмислени измишльотини по този проект. Инсталацията вероятно ще струва колкото самата детска градина. Накрая ефективността ще бъде незначителна и пак ще се захранват като преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нали 2:1 с кислорода, както и аз бях казал. :):) ако не е експозивен, можеше ли да се ползва за гориво, бензина как е от към експозивност, ами метана, ами бутана? и нали не си представяш цистерни с тонове водород върху детската градина... Но с прав че най вероятно ще е пропито от гербаджийски кражби ... поне в това иги бива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Мхм, първо хлапетата ще копат биткойни в пясъчниците налято. Назима ще се горят в печките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Линията от гара Яна ще кара *** в центъра на града за да се горят с цел да стане "по-екологичен" града. "Чудесна" идея за 4 милиарда лева, отделно от панели и водород колко ще откраднете ще разберем като сменим кмета 2023та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
В съотношение 2:1 е изключително взривоопасен. Нещо повече водородът (протий) минава през почти всякакви материали и не може да бъде съхраняван току така. Не е добра идея да се взривяват деца, но да речем, че ще се построи отделна сграда за съхранение и горене към всяка детска градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
ПОЗОР за всички софиянци, които на последните избори се криеха в къщи, докато хъxpeците си преизбираха това недоразумение. Ти първо построй детски градини за нуждаещите се деца, нагла сeлянко, после пиши фантастическите си разкази. Енергийно независими - а цяла зима като няма слънце - дечицата в къщи при мама и баба !!! И вземи махни укpoпският пaрцал от общината, че не само ще те прогоним от София, ами и ще те съдим !!! Чужда делегация ли има в СО, че на фасадата и виси чуждо знаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
щото като добавиш кислород, става вода... а тя не е за пиене :))) което го прави изключително опасен в родината ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
Енергиини източници с "водородни клетки" в детските градини? Това си е научна фантастика. Интересно дали родителите ще се съгласят - водорода не е безопасно нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още