IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз предлага с 32% по-висока цена на природния газ за юли

Газът за юли е осигурен, до голяма степен е осигурено синьо гориво и за август

20:19 | 06.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС, съобщи в парламента изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД  Людмил Йоцов.

Това е увеличение на цената с 32 процента, посочи той пред членовете на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД,

Цената на природния газ за юни, утвърдена от КЕВР, бе 141,36 лева за мегаватчас, отбелязва БТА.

Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурено синьо гориво и за август.  Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера, каза директорът на "Булгаргаз".

"Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото - не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по "Северен поток" цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ", каза Йоцов в отговор на въпрос.

Цената на природния газ сега е по-висока,  защото ползваме краткосрочни договори. Същевременно е възможно цената на  петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

"Булгаргаз" е на печалба  от 11 млн. лева за първите  пет месец на годината. Същевременно фирмата ползва кредити, за да плаща доставките на втечнен природен газ и за резервирания капацитет за доставки на газ от "Газпром", въпреки че не получава суровина от компанията.

Йоцов не посочи каква е сумата, която се плаща на "Газпром" за този капацитет, защото по думите му той е търговска тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Да ги вземат тия пари от Киро и ПП. Да им запорират всичкото имущество, на всички технироднини също и ако не могат да плащат, да ги отработват в каменоломните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Хех ... копейковист , нали немаше да идват други танкери с газ бре ... :))) ... четеш ли ... ?! ... Газ рассийски нема , щото рашистити си счупиха турбините и си резнаха тръбите , свиквай , големият шлем излезна голем блъф ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
... и розова! Че и любовен триъгълник нещо имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
v_tin
преди 1 година
Е . б. ...... си мам......... нали киркорчовците обещаха поне 30% по евтин газ. Дае.......... тяхната ***....... лъжлива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още