IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

720 са "опасните ислямисти" в Германия

Властите са успели да предотвратят три атентата през тази година и да депортират 50 опасни индивиди

17:03 | 18.12.17 г. 2
<p>
	Коледният базар в Берлин след терористичното нападение през 2016 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Коледният базар в Берлин след терористичното нападение през 2016 г. Снимка: Архив Ройтерс

720 са „опасните ислямисти“ в Германия, показва доклад на полицейските служби в Германия, цитиран от Süddeutsche Zeitung. Според документа половината от тях не са пряка заплаха, свързана с терористична атака. Все пак те са привлекли вниманието на силите за сигурност по един или друг начин.

Опасните лица са идентифицирани с помощта на система, разработена от швейцарски изследователи, разказва The Local. За целта са използвани 73 характеристики, сред които членове на семейството, склонност към насилие, работа.

Системата е показала, че при половината от опасните индивиди възможността да организират терористичен акт практически отсъства, но за другата половина рискът е голям.

Вътрешният министър Томас де Мезиер коментират, че през тази година службите са предотвратили три атентата. По информация на Süddeutsche Zeitung 50 опасни ислямисти са били депортирани през 2017 година.

На този етап фокусът на властите е върху „опасните индивиди“, които живеят на територията на Германия. Някои от посочените като ислямисти са в местните затвори, а друга част – пътуват непрестанно, основно до Сирия.

През 2016 година в Германия бяха извършени множество атентати. Един от най-сериозните беше по време на берлинския Коледен базар, годишнина от който ще бъде отбелязана на 19 декември. Атаката беше извършена от тунизийския младеж Анис Амри, който отвлече камион и се вряза в базара. При нападението загинаха 12 души.

След тази атака полицията в страната беше критикувана, че е пропуснала да депортира Амри, който е бил набелязан като един от най-радикализираните ислямисти в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
...Suddeutsche Zeitung.Ми бравос ...радвайте им се сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"720 са опасните ислямисти в Германия, показва доклад на полицейските служби в Германия, цитиран от S
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още