IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от ромите в ЕС са заплашени от риск от бедност

30% от ромското население живее в домакинства без течаща вода и достъпът до тази услуга е сравним с този за населението на Гана, показва доклад

13:45 | 06.04.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лоши хигиенни условия, глад, безработица сред младите — ромите в ЕС ежедневно се сблъскват с тези проблеми, констатира в последния си доклад агенцията на Европейския съюз (ЕС)за основните права.

Данните показват, че 80% от ромското население в общността е заплашено от риск от бедност. Средният процент в ЕС  е 17 на сто. 30% от ромите живеят в домакинства, в които липсва течаща вода и техният достъп до качествена вода за пиене е сравнима с тази на населението в Гана или Непал.

Според анализаторите подобни условия спират напредъка в сфери като образование, здравни грижи и заетост. Затова са нужни по-сериозни усилия за борба с бедността, включително за премахването на сегрегацията, подобряване на достъпа до обществени услуги като електроснабдяване и водоснабдяване, както и повече социални жилища, пише още в доклада.

В последните години в някои държави от общността достъпът до образование на децата от ромски произход се подобрява, но като цяло има пропуски. От данните е видно, че малко над 50% от децата ромски произход посещават образователни заведения в ранна детска възраст. Обикновено този процент при останалите деца е много по-висок, пише още Агенцията за граждански права.

Препоръката е държавите в ЕС да осигурят достъп до качествено образование и помощ с обучението, с което да бъдат компенсирани лошите жилищни условия на учениците, както и целево подпомагане на всеки етап от образованието.

Делът на младите роми (между 16 години и 24 години), които не работят и не учат, остава много висок спрямо общите нива. Препоръката тук е да бъде насърчена заетостта , например чрез придобиване на квалификация, стажове и практически обучения. Ромите трябва да получават конкретно съдействие да започнат и собствен бизнес.

Заключението в доклада са, че антиромските настроения са широко разпространени в ЕС - едни от всеки трима роми са били жертва на тормоз. Държавите трябва да наблюдават тези настроения и да предприемат мерки за борба с престъпленията от омраза и подбуждане на омраза изказвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Нещата бързо ще дойдат на мястото си ако обществото (най-вече кукловодите дето са го заробили и назначават нашите политици) спре да налага данъци и преразпределя от НАИВНИТЕ към ТАРИКАТИТЕ. Когато всеки си получава реално произведеното, сам си плаща за всяка една пожелана от него услуга, и никой не му се меси как да раздава справедливост в семейството, двора и къщата си (включително срещу крадци), ... тогава ще се възродят природните закони. Нека ги има обществените структури, но нека всеки си плаща за тях само когато ги ползва. Така няма да има нито паразитиращи политици, нито такива на социални помощи, нито на безплатна медицинска помощ, нито дори затворници. Всеки ще живее според каквото може или иска да си позволи.Да ни сочат ромите, а да не ни казват нищо за кукловодите (създаващи законите, като банкерите, политиците, псевдо-бизнесмените, ...) е като да ни насочват вниманието избирателно върху част от следствието (а не причината и кой я е предизвикал), с цел да ни отклоняват системно вниманието от непрекъснато затяганата примка около врътовете ни (от ония горните 1% на нас обикновенните 95%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Най- добре през ИЗИ кредит,като не върне бой или имота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
"Дават им по 5000 лв да потърсят своето щастие в ЕС. "И удвоен бонус при отказ от гражданство!Аве Инвестора, верно ли нямате мигранти и роми за работници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Дават им по 5000 лв да потърсят своето щастие в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
В групата на Инвестор няма нито един назначен на работа ром (ама, не оня дето се прави от захарна тръстика) или сирийски бежанец от войната. Позорна е тази ксенофобия и прикрит расизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
"Ромите трябва да получават конкретно съдействие да започнат и собствен бизнес." - как точно човек който неможе да си напише името ще прави бизнес? (какво остава да плаща данъци)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Останалите 20% са тези, които изкарват пари от контрабанда, наркотици, кражби, източване на ДДС и всякакви други специфични за етноса им подобни дейности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Да вървят в Индия.Според новата стратегия на индийското правителство ще им предоставят дом, земя и някакви допълнителни социални привилегии ако се приберат обратно в Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
geozahariev
преди 6 години
А, кои са останалите 20%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Ми те като гледам май нямат и желание за такива придобивки ... щото нормалният човек си плаща за да ползва тока и водата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още