IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адриан Тънасе застана начело на Букурещката фондова борса

Мандатът на новия изпълнителен директор е за четири години

11:53 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият регулаторен орган на Румъния ASF одобри назначаването на Адриан Тънасе за главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса, съобщи борсата.

Мандатът на Мариус-Алин Барбу като междинен главен изпълнителен директор завърши във вторник и той се връща на поста заместник-главен изпълнителен директор, пише SeeNews. 

Адриан Тънасе е главен инвестиционен директор в NN Pensii, най-големият инвеститор по активи на румънския капиталов пазар. Той е завършил Факултета по кибернетика в Академията за икономически изследвания в Букурещ.

Мандатът на Тънасе ще продължи четири години. Той застава на мястото на Лудвик Соболевски, който подаде оставка през октомври. Соболевски беше главен изпълнителен директор на борсата от август 2013 г.

Общата стойност на сделките, сключени на Букурещката фондова борса през 2017 г., надхвърли 3 млрд. евро (3,67 млрд. долара), 24% над нивото от 2016 г. и 28% над средното за последните 10 години. 

За сравнение - оборотът на БФБ-София отбеляза ръст от близо 70% през 2017 г. в сравнение с 2016 г, но достига доста по-скромната сума от 706 млн. лева (360,9 млн. евро).

Акциите, които инвеститорите са купили от компаниите от индекса BET-TR, се увеличават с над 19% през миналата година. За индекса BET-XT-TR се наблюдава ръст от близо 24%. Той проследява най-търгуваните 25 компании, които са регистрирани на борсата и дивидентите, които плащат на инвеститорите. За сравнение - SOFIX приключи 2017 година с повишение от 15,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още