Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Air France очаква стачките да се отразят на печалбата ѝ за годината

По данни на компанията загубата за първите три месеца от годината се е разширила до 118 млн. евро

Air France очаква стачките да се отразят на печалбата ѝ за годината

Снимка: Ройтерс

Самолетният превозвач Air France-KLM очаква печалбата му да отбележи спад до края на годината заради негативни ефекти от стачки в основния му френски клон. Недоволството на служителите е и причина за свиване на ръста на компанията, пречейки ѝ да се възползва от като цяло благоприятните условия за авиолиниите, съобщава Ройтерс.

По данни на компанията загубата за първите три месеца от годината се е разширила до 118 млн. евро на фона на преизчислена загуба от 33 млн. евро година по-рано.

Като цяло разходите за единица продукция през тримесечието са нараснали с 2,1%, от които 1,7% са свързани със стачките.

Още по темата

По данни на Air France-KLM коригираните разходи за единица продукция се очаква да се увеличат през тази година с до 1%, като по-рано очакванията бяха за понижение от процент-процент и половина. Свиване има и при прогнозата за растеж на капацитета, който се очаква да е между 2,5% и 3,5% при предходни 3-4%.

„Това, за което съжалявам, е, че годината започна добре по отношение на търговията, търсенето също го имаше“, заяви главният финансов директор Фредерик Гаги.

Стачната вълна, заляла френския превозвач, първоначално бе с искане за повсеместно увеличение на заплатите на служителите в компанията с 6%.

За да намери изход от конфликта, ръководството на Air France предложи безуспешно план за повсеместно увеличение на възнагражденията с 2 процента през 2018 година , както и допълнително 5 на сто в продължение на три години (2019-2021 година). Синдикатите обаче поискаха незабавно увеличение с 5,1 на сто. 

И докато през първото тримесечие въпреки по-високите приходи загубата на Air France-KLM се задълбочава, то IAG - компанията майка на големия конкурент на французите British Airways, стартира годината с изненадващ ръст на печалбата заради по-високи цени на билетите. Без отчитане на единични ефекти британско-испанският концерн отчита оперативна печалба в размер на 280 млн. евро – 75% над нивата от преди година.

Чистата печалба скача от 72 на цели 794 млн. евро, защото след споразумение със синдикатите IAG успя да намали значително дългосрочните си задължения заради нова система за пенсиите. Според мениджмънта компанията е напът да изпълни целта си за тази година за увеличаване на оперативната печалба.  

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако