Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Акционер на Deutsche Bank: В ЕС е нужна банкова консолидация

Председателят на швейцарската голяма банка UBS Аксел Вебер също предупреди, че европейските финансови институции са твърде малки

Акционер на Deutsche Bank: В ЕС е нужна банкова консолидация

Шейх Хамад бин Ясим-ал Тани. Снимка: Bloomberg LP

Европейските големи банки трябва да се слеят, за да останат конкурентоспособни, смята ключов акционер на най-голямата германска търговска банка. 

„Ако сравним европейските кредитори с американските и китайските банки, ще установим, че са твърде малки, за да оцелеят самостоятелно“, заяви Шейх Хамад бин Ясим-ал Тани във вторник в рамките на организирана от Bloomberg конференция.

Още по темата

Тани, бивш премиер на Катар, държи по данни на Refinitiv 3,05 на сто от акциите на Deutsche Bank. 

„Всички изчакват, за да имат по-добра оценка, преди да мислят за сливане, но аз вярвам, че сливането сега е по-добро, защото пазарът се завзема от големите банки“, каза той. Запитан дали тази логика се отнася и за Deutsche Bank, той каза, че „сливанията са неизбежни“, но не коментира конкретно какво трябва да направи германският кредитор. „Аз не съм в надзорния съвет, така че те ​​трябва да решат. Но вярвам, че сливанията (са) неизбежни“. 

По-рано днес и председателят на швейцарската голяма банка UBS Аксел Вебер предупреди, че европейските финансови институции са твърде малки. Те можело да не инвестират достатъчно в технологии, за да се справят с конкурентите си от САЩ. За да се противодейства на разпокъсаността сред европейските банки, е необходима стандартизация на регулирането и надзора, смята Вебер. 

Той също така настоява за напредък по отношение на стандартизацията на финансовите пазари в Европа. „Паневропейските банки трябва да бъдат регулирани по различен начин. Нуждаят се от общоевропейска правна рамка, а не от различни видове национални разпоредби“, подчерта Вебер във вторник на конференция за цифрово банкиране на Börsen-Zeitung. Нито банковият съюз, нито съюзът на капиталовите пазари са сработили досега, казва Вебер.

Въпреки големия напредък в хармонизирането на регулациите, надзора и преструктурирането на банките, все още няма единно икономическо пространство. „Това е конгломерат от 27 различно регулирани и отделни пазара", каза Вебер, който бе президент на германската централна банка до края на април 2011 г.

Раздробеността на банковия бизнес означава, че услугите са достъпни само в ограничена степен за потребителите и компаниите. След положителния принос на финансовите институции в рамките на кризата сега той се надявал на смели стъпки. Логично е да се интегрират още повече различните национални системи в Европа, каза Вебер.

По негово мнение обаче може да има и закон на ЕС за големи международно действащи банки, „европейски чадър за тези, които искат да стигнат бързо далеч“. Трябва да има "свобода на движение за финансови услуги" за всички граждани на Европа, каза още Вебер. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
За Франция има и ползи от казуса с подводниците