IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски инвеститори предлагат над 3 млрд. евро за Osram

Концернът, който беше отделен от Siemens през 2013 г., наскоро генерира приходи от продажби за около 3,8 млрд. евро

10:01 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският концерн Osram е напът да бъде поет от финансови инвеститори. Групата потвърди в сряда вечерта, че финансовите инвеститори Carlyle и Bain Capital са отправили обвързващо предложение да купят компанията след месеци на преговори.

Американските инвеститори искат да погълнат богатата на традиции мюнхенска компания за 3,4 милиарда евро и да предложат на акционерите 35 евро на акция, каза Osram. През юни цената на акциите се търгуваше по 24,60 евро – най-ниското за годината ниво.

„Бордовете ще обсъдят и вземат решение по тази оферта в близко бъдеще", посочи компанията, цитирана от DPA. Ройтерс съобщи, цитирайки вътрешни лица, че Надзорният съвет ще се срещне в четвъртък за извънредно заседание.

Очаква се решението на Надзорния съвет да сложи край на един тежък период, който обремени служителите. Изпълнителният директор на Osram Олаф Берлиен потвърди през февруари разговорите с Carlyle и Bain. Въпреки това одитът преди предложението е отнел повече от обичайното време.

Концернът, който беше отделен от Siemens през 2013 г., наскоро генерира приходи от продажби за около 3,8 милиарда евро, като разполага с 26 000 служители. Берлиен превърна Osram от производител на лампи и осветителни тела в специалист за светодиоди, оптични полупроводници и други технически приложения. А наскоро Osram отдели и поделението за осветление Siteco, което в продължение на много години бе губещо.

В началото на 2016 г. германският концерн започна строеж на свой завод край Пловдив. Заводът заработи през втората половина на 2017 г. и разкри около 900 работни места. Osram е на българския пазар от 1998 г. и в момента достига двуцифрен пазарен дял у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още