IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: Парите на ЕС за сирийските бежанци в Турция не се използват активно

Страната е отделила 30 млрд. долара за нуждите на сирийците, които живеят в Турция, пише в анализ на турското Министерство за ЕС

15:25 | 30.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съществена част от средствата, обещани от Европейския съюз в помощ на сирийските бежанци в Турция, все още не се използват активно за задоволяване на техните нужди, заяви турското министерство за ЕС, цитирано от Ройтерс.

ЕС обеща 6 милиарда евро, договорени в рамките на две споразумения от 2015 г. и 2016 г., но само 1,78 милиарда евро са били преведени на турски министерства и международни организации, отговарящи за прилагането на проекти за бежанците.

"Докато Турция е използвала над 30 милиарда долара от националните си фондове за нуждите на сирийците, които живеят в Турция от близо седем години, съществена част от 3-те милиарда евро, обещани от ЕС през ноември 2015 г., на практика не са били използвани", посочват от Министерството.

Според институцията от отпуснатите досега 1,78 милиарда евро 1,3 милиарда евро са отишли в международни организации, 270 милиона евро - в Министерството на образованието, 120 милиона евро - в Министерството на здравеопазването, и 12 милиона евро - във вътрешното министерство.

"За съжаление, механизмът за използване на средствата от ЕС не работи бързо", се казва в отчета.

Турция настояваше, че ще бъде по-лесно, ако парите се дадат директно на правителството - нещо, което ЕС отхвърля с аргумента, че винаги насочва хуманитарните помощи към специализирани агенции и неправителствени институции, така че да отидат направо при нуждаещите се.

В замяна на средствата за сирийските бежанци, безвизово пътуване и съживяване на усилията за присъединяване към ЕС, Турция се съгласи да сътрудничи за спиране на мигрантите, прекосяващи Егейско море към Гърция, и да приеме обратно онези, които не са получили убежище там.

Отношенията между Турция и Запада обаче се влошиха през изминалата година, а европейски официални представители заявиха, че Турция има дълъг път пред себе си, преди да стане членка на ЕС или да получи безвизов режим.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
30 милиарда друг път :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още