IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca може да достави под половината ваксини за ЕС, очаквани до юни

Фармацевтичният гигант ще достави около 76 млн. от планираните 180 млн. дози за блока в трите месеца до юни, показват данни на база прогнозирани доставки

21:13 | 11.03.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

AstraZeneca може да достави по-малко от половината на планирания брой ваксини срещу коронавирус за Европейския съюз през второто тримесечие, след като опитите на компанията да се пребори с редица проблеми срещнаха нови пречки.

Фармацевтичният гигант ще достави около 76 млн. от планираните 180 млн. дози за блока в трите месеца до юни, показват данни на база прогнозирани доставки за една от държавите членки, видени от Bloomberg. Данните за страната са екстраполирани на ниво ЕС на база методологията на Европейската комисия за нарушаване на доставките.

По-рано миналия месец AstraZeneca предупреди за очакван недостиг на дози, след като се появиха трудности с произведените количества в европейските ѝ обекти. Компанията обаче заяви, че ще компенсира блока с доставки от чужбина, включително от обектите си в САЩ. Тези усилия обаче все още не са дали конкретни резултати, тъй като отделните държави защитават все по-ревностно своето производство, става ясно от запознат източник, пожелал анонимност.

Говорител на AstraZeneca е отказал коментар, а представител на ЕК не е бил открит.

„Открихме 75 млн. дози за второто тримесечие, които трябваше да дойдат от Великобритания, САЩ и до известна степен от Индия“, заяви шведският координатор за ваксините Рихард Бергстром в интервю за телевизионният канал TV4. „Сега ни бе казано, че компанията няма да може да достави тези дози, тъй като има забрани за износ от САЩ и Индия, както и договорни пречки за изпращане на дози от Великобритания“, допълни той.

Проблемите за AstraZeneca продължиха и по-рано в четвъртък, когато стана ясно, че Дания, Италия и Норвегия са поредните държави, които забраниха използването на всички или част от наличните си ваксини на компанията заради притеснения, че могат да причинят съсирвания на кръвта.

По-рано през деня говорителят на ЕК по въпросите търговията Мириам Гарсия Ферер коментира, че AstraZeneca е изнасяла ваксини срещу коронавируса от ЕС само за клинични проучвания.

В четвъртък от Комисията съобщиха, че ЕС e изнесъл 34 млн. дози ваксини, които количества не са част от предварителните договорки на страните от общността с производителите. Данните са от механизма за контрол на износа, въведен на 30 януари 2021 година. Срокът на действие на схемата беше удължен до края на юни.

Най-голям е износът на ваксините от ЕС към Великобритания - малко над 9 млн. дози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
male4ko
преди 3 години
България е осмата държава която я забранява, не са само 3.. И това само в Европа ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ее да като умре някой от инфаркт го пишат от короната, инак ако се възнесе друг от ваксина на него просто му е дошло времето дам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Aaa, не било доказано, че здрави, прави хора са си отишли от ваксината, моля моля. А и да са...това е в реда на нещата - не всяка мишка издържа на лабораторните тестове, но 96% оживяват да им се невиди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
абе тя нека си доставя ама кат *** от нея и е спряна в няколко държави, Австрия, Дания, Германия ....Nach Todesfall Impfung mit AstraZeneca-Charge in Kаеrnten gestoppt - след смъртен случай с ваксината Астразенека е спряна в Кертнен / Австрияhttps://***.kleinezeitung.at/kaernten/5947566/Nach-Todesfall_Impfung-mit-AstraZenecaCharge-in-Kaernten-gestoppt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още