IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Лондон и Брюксел не са в позиция за постигане на споразумение

Въпреки това главният преговарящ на ЕС заяви, че докато има „добра воля“, остава възможността за сделка

18:58 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Главният преговарящ на Европейския съюз за Brexit Мишел Барние предупреди, че Брюксел и Лондон все още не се намират в позиция за постигане на споразумение за излизането на Великобритания от състава на блока.

Въпреки това той заяви, че докато има „добра воля“, остава възможността за сделка. Барние обаче не даде сигнал, че ЕС е готов да отстъпи от условията си, независимо от все по-малкото време, което остава до датата за напускане 31 октомври, съобщава Bloomberg.

„Мисля, че споразумение е възможно, много трудно, но възможно", заяви Барние по британския телевизионен канал Sky News в навечерието на срещата му с британския министър за Brexit Стив Баркли, цитиран от БТА.

Трудните преговори продължиха вчера в Брюксел въз основа на проект, представен миналата седмица от Борис Джонсън в опит да сложи край на проблема с ирландската граница. Британският план беше отхвърлен от ЕС.

До този момент преговорите не са дали възможност за уреждане на точките, по които има несъгласие, а британски източници посочиха вчера, че след труден телефонен разговор между Джонсън и германския канцлер Ангела Меркел вероятността от споразумение е минимална.

„Предложението на британското правителство не е задоволително решение", повтори днес еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Целта е постигане на компромис преди срещата на високо равнище на ЕС на 17 и 18 октомври. Ако на 19-и не бъде постигнато споразумение, закон задължава премиера Борис Джонсън да поиска отлагане с три месеца, макар той да е обещал излизане на 31 октомври на всяка цена.

Междувременно стана ясно, че Джонсън е свикал извънредна среща на британския парламент на 19 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още