IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Постигането на споразумение с Лондон е трудно

Нямаме основите, за да намерим решение, трябва да продължим да работим, казва главният преговарящ от страна на ЕС

18:38 | 23.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние. Снимка: Ройетрс</p>

Мишел Барние. Снимка: Ройетрс

Постигането на споразумение с Великобритания за Brexit е трудно въпреки направените от нея нови предложения, призна днес главният преговарящ на ЕС по въпроса Мишел Барние, цитиран от AFP и БТА.

„На базата на сегашната британска позиция, е трудно да си представя как можем да постигнем юридически работещо решение, което да отговаря на всички цели на предпазния механизъм" за границата на остров Ирландия, каза Барние на съвместна пресконференция в Берлин с германския министър на външните работи Хайко Маас. Европейският главен преговарящ допълни, че към този момент "ние нямаме основите, за да намерим решение, трябва да продължим да работим". 

„Топката е в полето на британците", подчерта Барние. В същото време той повтори, че ЕС остава готов за разговори и напредък.

Коментарите на Барние са като "студен душ" след оптимистичните изявления, направени миналата седмица от британското правителство, отбелязва AP.

Новият британски премиер Борис Джонсън настоява предпазният механизъм за ирландската граница да отпадне от споразумението за Brexit, договорено от неговата предшественичка Тереза Мей, тъй като смята, че той би оставил Великобритания прекалено обвързана с ЕС твърде дълго време.

Предвидено е Джонсън да се срещне днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още