IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони и "Пет звезди" носят опасности за икономиката на Италия

Според икономическия министър на страната платформите им поставят в опасност финансовата стабилност и плашат пазарите

11:42 | 09.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на икономическото развитие на Италия нападна бившия премиер Силвио Берлускони и Движение „Пет звезди“ за това, че заблуждават гласоподавателите преди изборите през март. Според него платформите им поставят финансовата стабилност на страната в опасност и плашат пазарите, предава Bloomberg.

Карло Календа, бивш мениджър на Ferrari и член на лявоцентристкото правителство на премиера Паоло Джентилони, предупреждава в интервю за Bloomberg TV осем седмици преди изборите, че социологическите проучвания показват, че няма да има ясен победител.

На фона на политическата несигурност плановете на дясноцентристка коалиция, водена от Берлускони, за по-голям бюджет за пенсии и премахване на някои данъци „ще доведат до много опасна ситуация от гледна точка на финансовата стабилност“ и бързо ще изтрият напредъка, постигнат от правителството на Демократическата партия на Джентилони, заявява Календа.

„Имиджът, който ще създадем, е че вече не сме подготвени да се изправим пред предизвикателството, идващо от реалността на финансовата ни ситуация. Предполагам, че за пазарите това ще бъде много опасен подход“, коментира Календа. „Това ще ни даде по-малък достъп до пазарите и ще накара много предприемачи, чуждестранни предприемачи, които искат да инвестират в Италия, да преосмислят инвестициите си“, допълва той.

Проучванията преди изборите на 4 март поставят коалиция, включваща партията Forza Italia (“Напред Италия”) на Берлускони и десните му съюзници – „Северната Лига“ и „Братя на Италия“, на водеща позиция с 34% от гласовете. „Пет звезди“ получава 27% подкрепа, а управляващата Демократическа партия – 24%. Тъй като нито един от трите блока не се доближава до парламентарно мнозинство, има риск изборите да предизвикат политическа нестабилност в третата по големина икономика в Европа.

Календа смята, че рисковете пред италианската икономика са дори по-големи, ако Движението „Пет Звезди“, обявило се срещу статуквото, сформира правителство.

На въпрос какви ще са икономическите последици, ако движението спечели изборите, той коментира, че е „много трудно да се каже, тъй като програмата им е по-малко ясна в сравнение с тази на дясноцентристите“. Повечето предложения на партията „изобщо не са реализуеми“, допълва той, като цитира планове за покриване на енергийните нужди с възобновяеми източници и универсален гарантиран доход.

„Мисля, че предложенията им като цяло са бягство от реалността, а да избягаш от реалността в контекста на финансовата ни ситуация, която остава трудна, е потенциална катастрофа“, казва Календа.

Ако резултатите от изборите доведат до правителство без ясно мнозинство, един възможен сценарий е Джентилони да остане премиер още няколко месеца, за да наблюдава изборната реформа преди нов вот. Според Календа ако лявоцентристите остават на власт, те ще следват същите икономически политики като през предишните четири години.

Той отхвърля спекулациите в италианските медии, че може да стане премиер начело на т.нар. „широка коалиция“, включваща демократите и Forza Italia. “По мое мнение Джентилони свърши страхотна работа като премиер и е много по-добър от мен в това“, казва Календа. „Това е причината, поради която казвам днес, че Джентилони и много други са много по-квалифицирани“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Пълни глупости , в Италия по времето на Берлускони се живееше къде къде по добре от сега ... пък и се видя докъде я докараха тия дето "не плашат пазарите"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още