IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън иска да сключи мир с Владимир Путин

Руският президент започна реформите – отстрани главния прокурор Юрий Чайка и представи предложения за конституционни промени за повече правомощия на парламента

20:52 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Британският премиер Борис Джонсън се опита да разговаря и да се помири с руския президент Владимир Путин. Това стана известно от думите на висш служител от Москва, съобщи ТАСС.

„Самият Джонсън търсеше контакт с руската страна (...), нямаше никакви резки заявления и коментари“, казва източникът. Според него основното послание на британския премиер е опит за подобряване на отношенията с Русия.

Медията припомня, че лидерите на двете страни се срещнаха на 19 януари на конференцията за Либия в Берлин. Тази среща на британския премиер с Путин се случи за първи път след избирането му за лидер на управляващата Консервативна партия през юли 2019 г.

През декември Джонсън разкри за проблеми между Лондон и Москва. „Искаме по-добри търговски отношения, искаме повече търговски отношения, но винаги е толкова разочароващо“, оплака се тогава премиерът.

Отношенията между Великобритания и Русия се влошиха след опита за отравяне на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. Според британските власти той е бил разрешен от висшето ръководство на Русия, а служители на ГРУ са участвали в операцията. Москва отрича участие в опита за покушение.

Отстраняването на Юрий Чайка

На 20 януари стана известно, че руският президент Владимир Путин предложи Съветът на федерацията да освободи Юрий Чайка от поста главен прокурор във връзка с преместване на друга работа, написа РИА Новости. Държавният глава предложи да назначи на неговото място ръководителят на надзорното ведимство – Следствения комитет на Русия (СКР) генерал-лейтенант Игор Краснов.

В съобщението на Кремъл се казва, че на поста 68-годишният Юрий Чайка, който той заемаше от 2006 г., ще бъде сменен от 44-годишния Игор Краснов.

Игор Краснов започва да работи в Следствения комитет през 2007 г. Той ръководеше разследването на предизвикалото голям обществен отзвук убийство през 2015 г. на опозиционера Борис Немцов и на убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова през 2009 г. Краснов е известен и с работата си срещу националистически и радикални кръгове.

Юрий Чайка беше смятан за един от най-влиятелните хора в Русия и важна част от руската правосъдна система още от идването на Путин на власт. През последните години той беше обвиняван от опозицията, че по време на професионалната си кариера е натрупал голямо лично богатство, което Чайка отрича.

Смяната на поста трябва да бъде одобрена от Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент.

Началото на реформи

Миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев подаде оставка и обяви, че президентът Владимир Путин ще формира ново правителство. Това се случи само няколко часа, след като Путин призова за серия от конституционни промени в годишното си обръщение.

Руският президент Владимир Путин представи предложения за конституционни промени, които предвиждат увеличаването на правомощията на парламента и някои правителствени институции. Ходът на Путин увеличи опасенията, че той се стреми да запази властта си и след изтичането на мандата му през 2024 г.

Междувременно по-рано в понеделник Путин предложи разширяването на правомощията на Държавния съвет за определянето на международната, вътрешната и икономическата политика на страната. Планът е част от мащабната конституционна реформа, предложена от президента по-рано миналата седмица.

Промените, възприемани като основа за удължаването на мандата на Путин след 2024 г., бяха представени под формата на изменения в конституцията пред парламента в понеделник, съобщава Bloomberg.

Измененията, описани на 21 страни, запълват някои от празнините в обявените по-рано от президента предложения, които се очаква да отслабят президентството за сметка на парламента и Държавния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още