IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън към парламента: Спрете да държите Великобритания като заложник

Милиони бизнеси и хора не могат да планират бъдещето си, тази парализа причинява реални щети, заяви премиерът

15:49 | 27.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на британския премиер Борис Джонсън увеличи натиска върху депутатите в опит да даде нов тласък на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Според самия министър-председател в момента страната му е „заложник“ на парламента.

На фона на това, че опозиционната Лейбъристка партия чака решението за отлагане на Brexit на ЕС, а други две политически сили предлагат своя, още по-ранна, дата за предсрочни избори, предложението за вот през декември на правителството изглежда обречено на неуспех, посочва Ройтерс.

„Парламентът не може повече да държи държавата като заложник“, заяви Джонсън късно в събота. „Милиони бизнеси и хора не могат да планират бъдещето си, тази парализа причинява реални щети и страната трябва да продължи напред през 2020 г.“, каза премиерът.

Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз в четвъртък, на 31 октомври, но въпреки настояването на Джонсън, че това ще стане, вече малцина вярват на обещанието му.

Според източници от офиса на Борис Джонсън премиерът е готов да направи всичко по силите си, за да осъществи провеждането на избори, които да спомогнат за изпълнението на Brexit, в това число е възможно да обмисли и варианти, предложени от опозиционни партии.

Това може да означава, че правителството обмисля да подкрепи предложението на две други опозиционни партии – Шотландската национална партия и Либералните демократи. Те изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с молба да бъде отпусната отсрочка за Brexit до 31 януари. Тяхното желание е предсрочни избори да се проведат на 9 декември.

По-рано тази седмица Джонсън призова за провеждането на парламентарни избори на 12 декември, предлагайки на парламента да ратифицира неговата сделка за Brexit до 6 ноември. Това е и първият път, в който премиерът намекна, че няма да успее да спази настоящия краен срок за излизане от блока – 31 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още