IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отлага решението за продължителността на новата отсрочка за Brexit

Европейските дипломати са постигнали принципно съгласие за забавяне на процеса, но до вторник ще решат колко дълъг да е гратисният период

15:00 | 25.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представителите на страните от Европейския съюз дадоха принципното си съгласие за предоставяне на нова отсрочка за Brexit, съобщават запознати с днешната среща на дипломатите пред Bloomberg. Те обаче отложиха решението си за това колко дълъг да е новият гратисен период, като то може да бъде взето чак след гласуването в британския парламент върху предложението на премира Борис Джонсън за предсрочни избори през декември.

Макар че всички 27 държави членки потвърдиха желанието си да отпуснат ново отлагане, блокът иска да изчака, за да получи повече яснота от Великобритания, преди да вземе окончателното си решение, посочва дипломатически източник.

Британският финансов министър Саджид Джавид призна, че Великобритания няма да може да изпълни обещанието на премиера за напускане на ЕС на всяка цена на 31 октомври. По думите му правителството е направило „всичко възможно“, за да спази този краен срок.

Сега наред за действие изглежда отново е Лондон и по-точно парламентът. Европейските дипломати обявиха, че тяхното решение ще бъде взето до вторник, но не е сигурно дали те няма да изчакат да мине първо гласуването за новите избори.

По-рано вчера Борис Джонсън предложи датата 12 декември за провеждане на гласуването. Той обаче се нуждае от мнозинство от две трети в парламента, за да бъде одобрено. Лидерът на опозицията Джереми Корбин вече заяви, че първо трябва да бъде отстранена заплахата от Brexit без сделка, преди да подкрепи евентуални нови избори, дори и ЕС да даде исканото от Лондон отлагане с три месеца.

„Първо трябва да отстраним възможността за Brexit без сделка, тъй като това ще бъде катастрофално за работните места и бизнеса във Великобритания, това ще бъде много ощетяващо за Северна Ирландия“, заяви Корбин в интервю за телевизия ITV.

По думите му лейбъристите ще гласуват за провеждането на избори, ако бъде отпусната отсрочка.

Междувременно говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че ЕС предпочита да договори удължаването на крайния срок за Brexit под формата на документ, а не като свиква нова извънредна среща на европейските лидери.

„Това, което мога да ви кажа, е, че страните от ЕС27 се съгласиха на принципна основа с удължаването и работата ще продължи през идните дни“, заяви тя пред журналисти. „Намерението е това решение да се вземе чрез писмена процедура“, допълни тя.

Във вторник вечерта британският парламент одобри програмата за управление на Борис Джонсън с 310 гласа „за“ срещу 294 гласа „против“. Това е символичен вот, резултатите от който не подобряват обаче позицията на премиера в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Я как се вслушват от ЕС в съветите ми :). Така ги искам, послушни :))https://***.investor.bg/evropa/334/a/es-ne-moje-da-reshi-s-kolko-da-udylji-otlaganeto-na-brexit-291864/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още