Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BP отчита спад на нетната печалба с 6,7 на сто заради ценовия колапс на петрола

Акциите на BP са загубили приблизително 35% от стойността си от началото на годината

BP отчита спад на нетната печалба с 6,7 на сто заради ценовия колапс на петрола

Снимка: Pixabay

Британската енергийна компания BP Plc отчете значителен спад на нетната печалба за първото тримесечие, позовавайки се на продължаващия ценови спад на петролните пазари на фона на засилващите се опасения за кризата с коронавируса и оскъдния капацитет на съхранение на суров петрол, съобщава CNBC. 

Още по темата

BP регистрира печалба от 800 млн. долара, което представлява спад с 6,7% спрямо записаните за същия период преди година 2,4 млрд. долара.

Анализаторите очакваха печалбата за първото тримесечие да достигне 987 млн. долара.

„Добро тримесечие, но несъмнено, много брутална обстановка“, заяви изпълнителният директор на британския енергиен гигант Бърнър Луни пред CNBC.

Резултатите на BP са предшествани от историческия ценови спад на петролните пазари. Миналата седмица майските фючърси на американския лек суров петрол West Texas Intermediate се сринаха под нулата, търгувайки се на отрицателна територия за първи път в историята.

Обемът на търговията беше слаб, тъй като тя се осъществяваше в деня преди датата на изтичане на контракта, но въпреки това движението на отрицателна територия беше безпрецедентно.

Съотношението дълг към собствен капитал на BP е на ниво 36,2%, оставайки над целевия диапазон от 20% до 30% за шесто поредно тримесечие. Обръщайки внимание на слабите перспективи за второто тримесечие, от BP заявиха, че очакват компанията да извърши годишно плащане в размер на около 1,2 млрд. долара, свързано с разлива на петрол в Мексиканския залив. Това би оказало още по-голям натиск върху баланса на дружеството, съобщава Bloomberg.

Към края на третото тримесечие BP е разполагала с 32 млрд. долара ликвидност, включително кредитни линии и продажби на облигации.

От компанията заявиха в понеделник (27 април), че BP ще осигури 15 млрд. долара от продажби, които са от решаващо значение за облекчаване на дълговата тежест на дружеството, но времето за тяхното получаване ще зависи от периода на преговаряне с Hilcorp Energy Co., която цели да закупи активите на BP в Аляска.

Компанията ще продължи да изплаща дивиденти, като ги увеличи до 10,5 цента за акция през предходното тримесечие. Щедрите дивиденти на компаниите от групата Big Oil са голяма атракция за инвеститорите, но устойчивостта на изплащанията е поставена на риск заради кризата на петролните пазари.

Драматичният спад в търсенето на петрол и производните му горива в резултат на избухването на коронавируса доведе до сериозно намаляване на цените на петрола.

Акциите на BP са загубили приблизително 35% от стойността си от началото на годината.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса