IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit вече е истински

Съдбата на Великобритания е в наши ръце, коментира премиерът Борис Джонсън, който ще посрещне историческия момент на "Даунинг стрийт" 10

17:35 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Само часове ни делят от края на преходния период и Великобритания вече не няма да е част от ЕС, пише в коментар европейското издание Politico. До последно двете страни преговаряха за измеренията на Brexit и от полунощ на 1 януари 2021 година Лондон напуска единния европейски пазар и Митническия съюз и възстановява проверката по границите с Европа.

Никой не е сигурен какво точно ни очаква, пише още изданието. Вероятно излизането на Великобритания от ЕС няма да е осезаемо в първите дни - първо са празнични дни, след това и уикенд. 

Движението ще бъде възстановено едва от новата работна седмица и тогава ще се види в пълна степен какво означава възстановяването на митническия контрол и как това ще се отрази върху доставките.

Някои големи компании отлагат доставките си за средата на януари, което означава още малко отлагане на сблъсъка с реалността, коментира за изданието Алекс Вийч от индустриалната група Logistics UK.

Вероятно и никой не е готов за реалността на Brexit, макар че голяма част от бизнеса във Великобритания са категорични, че са подготвени. Правителството също подготви някои облекчения като например онлайн насоки към шофьорите на камиони за нужните документи за преминаване на границата и процедурите. За съжаление, чужденците имат малко време да се подготвят, защото наръчникът е само на английски, допълва още Вийч.

31 декември 2020 година е исторически ден за Великобритания, коментира премиерът Борис Джонсън минути, след като двете камари на британския парламент одобриха сделката с ЕС. В ранните часове на 31 декември 2020 година законът беше одобрен и от кралица Елизабет ІІ.

"Съдбата на тази велика държава сега е изцяло в нашите ръце", каза Джонсън и допълни, че от 1 януари 2021 година е началото на новите отношения с ЕС, който ще бъде най-големият съюзник на Лондон. Британският премиер ще посрещне този момент на "Даунинг стрийт" 10 заедно със своето семейство.

Кралството обаче не изглежда толкова обединено въпреки оптимизма на премиера. В Шотландия отхвърлят цялата процедура по Brexit, както и постигнатата сделка с ЕС. Същото е положението и в Северна Ирландия, където през 2016 година подкрепиха оставането в ЕС. В Уелс просто отчетоха, че има постигнато съгласие, допълва още Politico.

Последните дни на 2020 година са белязани от реалността Brexit, но и от задълбочаването на коронакризата, пише изданието. Само за денонощие в страната са починали 981 души от коронавируса въпреки началото на кампанията по ваксиниране.

И все пак: най-тъмно е преди зазоряване, отбелязва британското издание The Mirror, коментирайки новата надежда, която носи одобрението на поредната ваксина срещу вируса - разработената от Охфордския университет в сътрудничество с AstraZeneca.

Всички тези събития обещават предизвикателно начало на 2021 година за британците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още