IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit влезе в продължението

ЕС предлага две дати за напускане – 22-и май със сделка, или 12-и април – без сделка

07:12 | 22.03.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Седем дни преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) нервите в Европа са опънати. На срещата на върха на ЕС държавните и правителствени ръководители обсъдиха късно в четвъртък бъдещия процес.

По-късно напускане на Обединеното кралство ще бъде възможно само ако британската Камара на общините одобри споразумението за оттегляне до 12 април. В този случай новата дата на Brexit трябва да бъде 22-и май.

Още по-късно излизане, каквото поиска Тереза Май, бе отхвърлено от другите ръководители.

ЕС вече знае, че добрата воля не може да се превръща в наивност.

„Така че до 12 април всички опции остават отворени и настъпването на съдбоносната дата ще бъде забавено. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между (напускане) със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от член 50 (от Brexit)", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция, цитиран от БТА. 

Нито Туск, нито председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер можаха да отговорят на въпроса колко дълго може да продължи „дългото отлагане“. „До самия край“, каза Юнкер след дълга пауза, което предизвика смях в залата.

До 12 април Лондон трябва да вземе решение дали ще проведе в страната изборите за Европейски парламент, които са насрочени за края на май. Ако решението е да не се провеждат тези избори, то тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна, подчерта Туск. Пак до тази дата Лондон трябва да информира Европейския съвет „как вижда по-нататъшното движение напред“.

Великобритания прие сценариите на ЕС, според които датата на изхода на кралството от съюза се пренася на 12 април или на 22 май в зависимост от одобрението от парламента на споразумението за Brexit, каза Туск на пресконференцията. „Тази вечер се срещнах няколко пъти с премиера Мей, за да се убедя, че Великобритания приема нашите сценарии за отлагане. И съм радостен да ви съобщя, че се споразумяхме, тя ги прие", добави той.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон отново засили натиска върху Лондон, заявявайки, че ново отхвърляне на споразумението за оттегляне от Камарата на общините „със сигурност ще доведе до сценарий за напускане без сделка ”.

Междувременно Тереза Мей разгневи британската Камара на общините. В телевизионно обръщение от седалището на правителството преди ден британският премиер обвини депутатите за катастрофата за Brexit. На народа му писна от „политическите игри за власт", каза Мей.

Е, през последните няколко месеца тя почти имаше приятели в долната камара. Сега вече може да се каже, че има само врагове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Повечето несмислени си мислят, че Великобритания (все още Велико)е конституционна монархия.Към тези наивници - я ми я покажете тая Конституция? Къде е тя?По начетените ще кажат: те имат неписана Конституция.Т.е. живеят по понятия.Престъпният свят също има неписани правила (основен закон) и също живее по понятия.Много още може да се пише, но едва ли има за кого.За s3 това е непреглътим залък. За повечето също, но това не променя фактите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
Achtung
преди 5 години
Депутатите са там за да изпълнят волята на народа, не обратното, s3 увреден си от системата в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 19
s3
преди 5 години
Изглежда Тереза Мей трябва да си ходи вече. Не е нормално да се казва на депутатите , че са виновни за това че народа е избрал грешния избор на референдума. Дори и народа бърка, но депутатите са за това да му поправят грешките както те решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още