IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се готви за слаба 2018 г.

Компаниите продължават да се борят с ценови натиск през последните три месеца на 2017 г. и не са склонни да инвестират повече

12:18 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика изглежда ще премине през слаба 2018 г., сочи ново проучване от сряда, което разкрива унили корпоративни настроения преди Brexit, предава Ройтерс.

Компаниите продължават да се борят с ценови натиск през последните три месеца на 2017 г. и не са склонни да инвестират повече, показва тримесечното икономическо проучване на Британската търговска камара.

Секторът на услугите, който държи по-големия дял от британската икономика, продължава да се разширява със слаб темп, казват от камарата. Производителите се справят по-добре от фирмите за услуги, но въпреки това отчитат забавяне на продажбите във и извън страната.

Като цяло проучването предполага, че икономиката се е разраснала слабо в края на миналата година, след като през трите месеца до септември се разшири с 0,4% на тримесечна база – под историческите тенденции от около 0,6%.

„Икономиката ще продължи по пътя към слаб растеж в краткосрочен план, усещайки несигурност около влиянието на Brexit, което в комбинация с високата инфлация и слабата производителност вероятно ще свие икономическата активност като цяло“, заяви икономическият ръководител на камарата Сурен Тиру.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, като цяло очакват шестата по големина икономика в света да се разшири умерено през 2018 г., представяйки се по-зле от повечето други държави, но и по-добре спрямо мрачните перспективи, представени около референдума за излизане от ЕС в средата на 2016 г.

Проучването сред 7000 компании – най-голямото от този тип – показва, че делът на компаниите за услуги, които отчитат трудности с наемането на нови хора, е нараснал до 71% - най-високия дял, откакто започва изготвянето на статистиката през 1989 г.

Камарата предупреждава, че това може да се окаже най-голямата спънка за бизнеса през 2018 г. и призовава членовете ѝ да обучат повече служители, а не просто да се оплакват от недостиг на работна ръка.

Очаква се над една трета от компаниите за услуги да повишат цените си през следващите три месеца, което е най-големият дял от края на 2008 г.

Това ще донесе тревоги за представителите на Английската централна банка, тъй като показателите на камарата корелират добре с официалните измерители на производствените цени, които сочат бъдещия инфлационен натиск.

Миналия месец АЦБ заяви, че инфлацията вероятно ще се забави през 2018 г. Инфлацията на потребителските цени се повиши до най-високите си равнища от почти шест години през ноември до 3,1%.

Централната банка очаква още допълнително подобряване на бизнес инвестициите през 2018 г.

Проучването на камарата обаче не показва признаци за стабилно подобряване на инвестиционните планове сред компаниите за услуги или производствените фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още