IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов министър обяви нов пакет в подкрепа на бизнеса заради COVID

Правителството ще предостави безвъзмездни парични средства до 6000 паунда на най-силно пострадалите от пандемията компании

18:55 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският министър на финансите Риши Сунак обяви, че ще бъдат заделени 1 млрд. паунда за подпомагане на най-сериозно пострадалите представители на бизнеса в страната от увеличаващия се брой заразени с коронавирус, съобщава Bloomberg. 

Пъбовете, ресторантите, хотелите и компаниите от развлекателния бизнес са сред най-тежко засегнатите от разпространението на Covid-19 в навечерието на коледните и новогодишни празници. Британското правителство ще предостави безвъзмездни парични средства до 6000 паунда на въпросните бизнеси. Той предвижда и допълнителна подкрепа за културните институции.

„Сегашната ситуация е много трудна, особено за представителите на хотелиерството“, признава Сунак. Попитан за перспективата от налагане на нови ограничения, той повтори посланието на премиера Борис Джонсън, че министрите не могат да изключат подобна ситуация. „В момента се сблъскваме с огромна несигурност“, подчертава Сунак.

Много компании трябваше да отменят резервации за празничния период поради опасенията от бързото разпространяване на омикрон варианта на коронавируса.

Освен това правителството ще помогне на някои компании да изплащат болнични на служители, които отсъстват поради заразяване с коронавирус.

Uk Uk

Някои бизнес лидери приветстваха безпрецедентната подкрепа, но други смятат, че тя не е достатъчна особено за фирмите, които не са пряко свързани с ресторантьорството, например.

Риши Сунак на този етап не се ангажира да посочи дали ще бъде отпусната допълнителна помощ, ако бъдат наложени още по-строги мерки след Коледа. Той припомни, че някои от облекченията, които вече са в сила, като намален ДДС за туризма и съпътстващите го сектори, ще продължат до следващата пролет.

От опозицията приветстваха финансовата подкрепа, но отбелязаха, че тя е трябвало да бъде обявена седмици по-рано.

Мнозина смятат, че противоречивите сигнали от правителството, неяснотата и налагането на допълнителни ограничения вече са имали „катастрофален ефект“ за нощните клубове и работещите до по-късно заведения и бизнеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още