IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел ще прегледа практиката да се дава гражданство на инвеститори в ЕС

Насоки и оценка на действащите правила ще бъдат обобщени в доклад

16:35 | 06.03.18 г.
<p>
	Мъж преминава на колело пред сградата на ЕК в Брюксел, Белгия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мъж преминава на колело пред сградата на ЕК в Брюксел, Белгия. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще представи тази година доклад за предоставянето на гражданство на външни инвеститори в държави от ЕС, съобщи днес говорител на Комисията. В документа ще бъдат предложени насоки и ще бъде направена оценка на действащите правила, предаде БТА.

Говорителят отбеляза, че държавите в ЕС имат правото да предоставят гражданство на инвеститори по собствените си закони, стига тези закони да се вписват в европейското право. Той добави, че принципите на международното право изискват да има истинска връзка между приемащата държава и подателите на искания за натурализация, за да бъдат молбите удовлетворени.

Гражданството на държава от ЕС дава европейски права, затова ЕК наблюдава инвестиционните схеми, по които то се предоставя, допълни говорителят.

БТА припомня, че според доклад на "Трансперънси интернешънъл" някои страни в ЕС "продават" визи и гражданство на богати чужденци, а това може да застраши Шенгенската зона. За съставянето на доклада на неправителствената организация са били извършени проучвания в Австрия, България, Кипър, Унгария, Латвия, Литва, Малта и Португалия.

Засега частта от доклада за България не е обявена, а се посочва само обобщението, че съществуват възможности за обогатяване на банките в процеса на предоставяне на гражданство на чужди инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още